Kamienica (Jizerské hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamienica
Kamienica ze Zwaliska
Kamienica ze Zwaliska

Vrchol973 m n. m.
Prominence206 m ↓ Rozdroże Izerskie
Izolace2,8 km → Przednia Kopa
SeznamyHory a kopce Jizerských hor
Poloha
StátPolskoPolsko Polsko
PohoříJizerské hory / Grzbiet Kamienicki
Souřadnice
Kamienica
Kamienica
PovodíKwisaBóbrOdra
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamienica je rozložitá zalesněná hora v polské části Jizerských hor vysoká 973 m n. m. Je to nejvyšší hora Kamenického hřbetu (Grzbiet Kamienicki) a s prominencí 206 metrů také druhá nejprominentnější hora polské části Jizerských hor.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Tyčí se 4 km severo-severovýchodně od Wysoke Kopy, nejvyšší hory celých Jizerských hor, 8 km východo-jihovýchodně od lázeňského města Świeradów-Zdrój a 20 km západně od města Jelení Hora.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Kamienica je přístupná od rozcestí Rozdroże Izerskie, kterým prochází silnice č. 358 a které se nachází v sedle mezi Kamenickým hřbetem a Vysokým jizerským hřebenem, jemuž dominuje Wysoka Kopa. Od tohoto rozcestí vede na sever modře a žlutě značená cesta. Modrá značka odbočuje po necelých 400 metrech doleva, ale žlutě značená cesta Stóg Izerski-Rębiszów pokračuje rovně a po dalších 3 kilometrech se dostává na hřeben Kamenického hřbetu. Od tohoto místa je vrchol 500 metrů na východo-jihovýchod, přístupný neznačeným průsekem. Celková vzdálenost z Rozdroże Izerskie jsou 4 km s převýšením 206 metrů (Rozdroże Izerskie je klíčovým sedlem Kamienice, takže převýšení odpovídá hodnotě prominence).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kamienica (góra) na polské Wikipedii.

  • Słownik geografii turystycznej Sudetów, Góry Izerskie, Marek Staffa, PTTK "Kraj", Warszawa – Kraków 1989, ISBN 83-7005-095-6
  • Góry Izerskie, turistická mapa, měřítko 1:50 000, Wydawnictwo Turystyczne Plan, Jelenia Góra 2008/2009, ISBN 978-83-60975-68-8