Toušický most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kamenný most (Toušice))
Toušický most
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresKolín
PřesVýrovka
Souřadnice
Mapa
Map
Další data
Kód památky45927/2-3464 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Toušický most je barokní kamenný most přes Toušické prahy na Výrovce (Vavřineckém potoce) s pěti oblouky, zakotvený do skály, z druhé poloviny 17. století. Od 18. století je zakreslen na všech vojenských mapách.

Most má pět oblouků a jeho pilíře jsou založeny přímo na skalním prahu a na návodní straně jsou zpevněny břity. Most je postaven z místní ruly a není vyloučeno, že na jeho stavbu byl použit i stavební materiál pocházející z původní rozpadající se tvrze. Toušický most je zapsán do Ústředního seznamu nemovitých kulturních památek pod č. 45927/2-3464.[1] V minulosti byla ze Zásmuk do Kouřimi zřízena Naučná stezka Zásmuky–Kouřim, která vedla přes Toušice kolem zbytků tvrze k baroknímu mostu. Též se na potoce Vavřinci každoročně pořádají vodácké soutěže, při kterých se zvedne hladina potoka na cca 1 m, pomocí náhlého vypuštění rybníka na horním toku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-11-30]. Identifikátor záznamu 158400 : lávka - mostek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]