Kamenný most (Novoveská Huta)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamenný most
Základní údaje
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
ObecSpišská Nová Ves
PřesHolubnica
Souřadnice
Parametry
Délka17 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamenný most v Novoveské Huti je barokní most z roku 1740, který se nachází v Novoveské Huti, městské části Spišské Nové Vsi. Jedná se o dvouobloukový, 17 metrů dlouhý most přes potok Holubnica o stejném rozpětí segmentových oblouků, postavený z lomového kamene a pískovce. Most je postaven na vnějších pilířích s dalšími trojúhelníkovými opěrami, sahajícími až do výšky oblouků. Na středním pilíři je umístěn ledolam. Podobně řešené uspořádání dvouobloukového mostu je přes řeku Hnilec v Gelnici. Alternativou je jednoobloukový kamenný most v obci Dobšiná.[1] [2]

V roce 1985 byl most prohlášen za národní kulturní památku Slovenské republiky jako typ technické památky. Most byl v minulosti několikrát rekonstruován. Největší dvě rekonstrukce proběhly v letech 2014-2015 a 2016-2017, kdy byl most staticky posílen spolu se zpevněním koryta potoka a přestavbou kamenného zábradlí. Po dokončení rekonstrukčních prací byla na mostě instalována informační tabule. Most stále slouží jako silniční objekt.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kamenný most v Novoveskej Hute na slovenské Wikipedii.

  1. MLYNKA, Ladislav. Staré mosty na Slovensku. Historická revue. Roč. 5, čís. 5, s. 33–34. ISSN 1335-6550. (slovensky) 
  2. MLYNKA, Ladislav. Historické mosty na Slovensku. Slovensko národné spektrum: odborný časopis Matice slovenskej. Roč. 27, čís. 34, s. 35. ISSN 0231-7303. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]