Kašpárek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o komické loutkové postavě. Další významy jsou uvedeny na stránce Kašpárek (rozcestník).
Německý Kašpárek
Kašpárek a jeho příbuzní na desce UNIMA v Praze, divadlo Říše loutek

Kašpárek (z německého Kasperle nebo Kasperl, původně persky Kasper – strážce pokladu) je původem v německé, švýcarské a rakouské loutkové tradici komická postava kašpárkového divadla. Ve Vídeňském lidovém divadle se nazývá Hanswurst, v Anglii Punch a v Itálii Pulcinella.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Evropy[editovat | editovat zdroj]

Kašpárek měl své komické předchůdce po celé Evropě od 17. století, on sám se na scéně poprvé objevil na konci 18. století díky Johannu Josephu Larochovi. První divadlo marionet s Kasperlem založil roku 1858 v Mnichově hrabě Franz von Pucci, spisovatel a kreslíř. Historii kašpárkových příbuzných připomíná deska na fasádě loutkového divadla Říše loutek v Praze 1 – Žatecké ulici. Jsou to Tchantchès z Belgie, Pulcinella z italské commedia dell'arte, Punch z Anglie, český Kašpárek, německý Kasperl, francouzský Guignol a turecký Karagoz.

České země[editovat | editovat zdroj]

V české loutkové tradici byl předchůdcem Kašpárka Pimprle. Českou verzi kašpárka přivedl na svět Matěj Kopecký, zakladatel prvního českého kočovného loutkového divadla a představitel národního obrození. Původně nešlo o divadlo pro děti, ale o lidovou zábavu pro všechny věkové kategorie. O systematické šíření tištěných libret loutkových her o kašpárkovi se v letech 1885–1925 zasloužil spisovatel a pedagog František Ruth. Jeho Kašpárek je hrdinou a hybatelem děje v různých rolích: v Orientu vstupuje do služeb velkovezíra, doma se stává policajtem nebo prožívá neuvěřitelná dobrodružství.

Od roku 1924 [1] v divadle Komedie ve Vodičkově ulici v Praze a pak v letech 1929–1936 vytvářel v Mertenově divadle (hrajícím na různých pražských scénách) postavu živého Kašpárka český herec-komik Vojta Merten. [2]

O to, že Kašpárek začal být na českém loutkovém divadle představován jako kluk, na rozdíl od výše uvedené tradice, se zasloužil Bohumil Schweigstill.[3]

Úlohy[editovat | editovat zdroj]

Kašpárek má během představení

  • udržovat kontakt s divákem. Někdy uvádí a vysvětluje celou hru na forbíně. Dále často vstupuje do děje, objasňuje co se stalo na jevišti, reaguje na bezprostřední chování publika a varuje před dalším dějem. Důležitou úlohu hraje při výkladu děje a objasňování souvislostí. Kašpárek se stal symbolem veselého a chytrého hrdiny, který si dovede poradit v každé situaci.
  • Může být hlavní postavou, aktérem děje celé hry. V základní sestavě kašpárkového divadla je šest postav: princezna, král, rytíř, čert, čarodějnice a Kašpárek.
Matěj Kopecký (kresba Mikoláše Alše)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOLEKTIV autorů. Dějiny českého divadla/IV., Praha: Academia, 1983, str. 188
  2. KOLEKTIV AUTORŮ. Česká divadla. Encyklopedie divadelních souborů.. Praha: Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4. S. 261. 
  3. Jubileum. Rozkvět [online]. 45/1928 [cit. 2020-09-03]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]