Kačanivka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kačanivka
Hlavní průčelí paláce
Hlavní průčelí paláce
Účel stavby

prohlídkový objekt

Základní informace
Slohklasicismus, historismus
ArchitektKarl Blank
Výstavba1770–1780
Přestavba19. století
StavebníkPetr Rumjancev
Další majiteléVasil Tarnowski
Poloha
AdresaUkrajinaUkrajina Ukrajina
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kačanivka (ukrajinsky Качанівка, rusky Качановка, Kačanovka) je jeden z venkovských zámků, které si dal postavit ruský vojevůdce Petr Alexandrovič Rumjancev-Zadunajskij, kancléř carevny Kateřiny II. Stojí na břehu řeky Smoš poblíž vesnice Petrušivka v Pryluckém rajónu, Černihivské oblasti na Ukrajině. Je chráněna jako národní historická a kulturní památka Ukrajiny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rezidence Kačanivka byla postavena v 70. letech 18. století ve stylu neoklasicismu podle projektu architekta Karla Blanka. Komplex staveb zahrnoval kromě paláce kostel, oranžerii, voliéru pro ptáky, vodárenskou věž, stáje, hospodářské budovy a několik menších staveb, doplněných v 19. století. Po smrti zakladatelova syna a dědice, ruského ministra zahraničí napoleonské doby Nikolaje Petroviče Rumjanceva († 1826) přešel majetek sňatkem na rodinu Grigorije Stěpanoviče Tarnovského. Díky němu a jeho synovi Vasilovi nastal v Kačanivce zlatý věk kultury a umění. Mezi slavné návštěvníky zde v 19. století patřili Nikolaj Vasiljevič Gogol, Taras Ševčenko, Ilja Repin, Michail Vrubel a Michail Ivanovič Glinka, který v parku v glorietu pracoval na své opeře Život za cara (1836).

Vasilij Tarnovskij se zajímal o historii Ukrajiny a shromáždil v paláci sbírku historických zbraní (hlavně šavlí) hejtmanů Ukrajiny, která je vystavena dosud.

Přestože Sověti zámek znárodnili a umístili do něj trestaneckou kolonii a nemocnici pro léčbu tuberkulózy, panství, včetně anglického parku a několika vedlejších hospodářských budov, je výjimečně dobře zachováno.

Roku 1982 byl areál vyhlášen národní kulturní památkou SSSR, v roce 1991 přehodnocen na ukrajinskou národní historickou a kulturní památku a v roce 2011 vybrán mezi Sedm divů architektury Ukrajiny.

Panorama paláce s parkem

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kachanivka Palace na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]