Křížová cesta Mojšova Lúčka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta Mojšova Lúčka
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta Mojšova Lúčka, nazývaná také Via crucis XV nebo, je exteriérová křížová cesta postavená na levém břehu vodního díla Žilina řeky Váh, v městské části Mojšova Lúčka města Žilina v okrese Žilina na Slovensku. Geograficky se také nachází v Žilinském kraji a geomorfologickém celku Žilinská kotlina.[1][2][3][4]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Křížová cesta Mojšova Lúčka je postavena na svahu malého kopce u lávky přes vodní dílo Žilina. Na vrcholu, který nabízí výhled, je historicky cenná kaple (postavená ze dřeva a kamenů a se sochou Panny Marie Fatimské umístěné uvnitř). Patnáct zastavení křížové cesty tvoří obrazy vsazené do zastřešených dřevěných rámů umístěných na kůlech. To vše s pozadím krásné přírodní scenérie okolí. Křížová cesta i opravená kaple byly vysvěceny 9. března 2007.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Křížová cesta je celoročně volně přístupná.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b A.S, Petit Press. Putovanie po slovenských Kalváriách (139) - Mojšova Lúčka - Miroslav Lisinovič - (blog.sme.sk). blog.sme.sk [online]. [cit. 2024-01-02]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. a b Mestské časti Žiliny » Mojšova Lúčka » Kalvária — Žilina Gallery. zilina-gallery.sk [online]. [cit. 2024-01-02]. Dostupné online. 
  3. a b TIP na výlet: Oddych v lone prírody so štrnástimi zastávkami na zamyslenie | Žilinský večerník. www.zilinskyvecernik.sk [online]. [cit. 2024-01-02]. Dostupné online. 
  4. a b Papírové modelářství CZ • Zobrazit téma - kaple Mojšova Lúčka /vrso/ 1:87. www.papirovemodelarstvi.cz [online]. [cit. 2024-01-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]