Křížová cesta (Jindřichův Hradec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
křížová cesta v Jindřichově Hradci
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Kód památky36641/3-1723 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta v Jindřichově Hradci se nachází v západní části města. Stoupá od břehu řeky Nežárky Mertovými sady ke kostelu svatého Jakuba.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínky o křížové cestě jsou z počátku 16. století. Roku 1693 bylo nákladem Anny Beerové jedenáct zastavení ke kostelu svatého Jakuba upraveno do nové podoby. Úpravy byly dokončeny a cesta vysvěcena 16. března 1695, dvanácté zastavení bylo doplněno roku 1869.

Jednotlivá zastavení tvoří zděné výklenkové kaple, v jejichž nikách byly původně umístěny malby na plechu představující pašijové výjevy, vytvořené kolem roku 1850 podle obrazů křížové cesty v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Jejich autorem byl Jan Scheffel z Jindřichova Hradce. V prvních dvou zastaveních bylo původně po dvou výjevech. Autorem posledního čtrnáctého obrazu Pohřeb Páně byl Jan See.

Protože byly plechové desky v havarijním stavu a malba na nich byla nezřetelná, byly postupně ze všech zastavení odstraněny. Několikrát byla křížová cesta opravována. Roku 2012 byla zrestaurována akademickým sochařem a restaurátorem Vladimírem Krninským. Ohledně osazení pašijových obrazů byla zvolena cesta pořízení fotokopií obrazů novogotické křížové cesty z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jindřichově Hradci a jejich umístění do jednotlivých kapliček a dvě poslední na zeď kostela.[1]

Otevření křížové cesty ke kostelíku Svatého Jakuba se uskutečnilo v neděli 27. července 2014, všechna zastavení posvětil vikář P. Jiří Špiřík.

Ke křížové cestě byly instalovány dvě informační tabule - jedna u prvního zastavení, v sousedství pekárny u Nežárecké ulice, druhá na konci u kostela.

Křížová cesta je chráněna jako nemovitá kulturní památka.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hradec žije: Křížová cesta ke sv. Jakubu se otevřela v nové podobě. Karolína Průšová.
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 1958-05-03]. Identifikátor záznamu 148509 : křížová cesta. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]