Justitium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Justitium (odvozeno z latinského termínu juris statio)[1] je pojem římského práva, který přibližně odpovídá vyhlášení výjimečného stavu. Někteří právnící ho přirovnávají ke stannému právu,[2] vycházejícího z doktríny státní nezbytnosti.[3] Zahrnovalo pozastavení některých úředních činností, typicky všech soudů, jednání státní pokladny a senátu a jeho vyhlášení bylo v pravomoci některých vyšších magistrátů.[1] Justitium bylo v podstatě dočasné opatření, v jednom z případů zmíněných Liviem trvalo po dobu osmnácti dnů, ale v jiném pouze čtyři dny.[4] Obvykle bylo vyhlášeno po smrti vládce během kritického období mezivládí, ale také k usnadnění hromadného odvodu občanů do vojska nebo při vpádu nepřítele. V tomto případě, co ospravedlňovalo zřízení výjimečného stavu, však nebylo ani tak fyzické nebezpečí invaze, jako spíše důsledky, které měla zpráva o invazi v Římě; justitium bylo například prohlášeno po zprávách o Hannibalově vpádu. Nejstarší dochovaná zmínka o použití justitia se váže k roku 465 př. n. l., kdy Řím sevřela panika způsobená mylným přesvědčením o hrozící invazi Aequů.[5]

Podle Giorgia Agambena začalo justitium po konci římské republiky postupně znamenat veřejný smutek za panovníka: jakýsi druh snahy o symbolické odvrácení nebezpečí hrozícího polis v době, kdy už císařové garantovali vládu práva a zákonů silou svojí autority (auctoritas). V jeho pojetí jde o období, kdy je právo pozastaveno na neurčito, aniž by bylo zrušeno za účelem vytvoření anomického prostoru, ve kterém je v sázce síla zákona bez zákona.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Justitium na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • AGAMBEN, Giorgio. State of Exception. [s.l.]: University of Chicago Press, 2005. 104 s. Dostupné online. ISBN 978-0226009254. (anglicky) 
  • ERAYDIN, Ayda; FREY, Klaus. Politics and Conflict in Governance and Planning: Theory and Practice. New York: Routledge, 2018. 276 s. Dostupné online. ISBN 9781351252867. 
  • GLANERT, Simone; GIRARD, Fabien. Law's Hermeneutics: Other Investigations. Oxford: Routledge, 2017. 270 s. ISBN 978-1138123724. (anglicky) 
  • LIVIUS, Titus. Dějiny (původním názvem: Ab urbe condita libri). Překlad Pavel Kucharský, Čestmír Vránek. 1. vyd. Kniha I. Praha: Svoboda, 1971. 504 s. (Antická knihovna; sv. 11). 
  • SMITH, William; WAYTE, William; MARINDIN, George Eden. A Dictionary of Greek and Roman Antiquities. Svazek 1. London: John Murray, 1890. 1052 s. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]