Josef Zeman (odbojář)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Zeman
Narození25. června 1920
Stanový
Úmrtí14. srpna 1999 (ve věku 79 let)
Overland Park
BydlištěStanový u Vysokého nad Jizerou
Národnostčeská
ObčanstvíČeskoslovensko
Povolánínovinář a agent
Znám jakoodbojář
Politická stranaČeská strana národně socialistická
PříbuzníIvan Olbracht (bratranec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Zeman (25. června 1920 Stanový14. srpna 1999 Overland Park, Kansas) byl český protinacistický a protikomunistický odbojář, politický vězeň komunistického režimu, aktivní agent-chodec, funkcionář České strany národně socialistické, první předseda ONV v Jilemnici. Byl bratrancem Ivana Olbrachta.

Život[editovat | editovat zdroj]

Protinacistický odboj[editovat | editovat zdroj]

Rodina Zemanových fungovala v protinacistickém odboji od samého počátku záboru českého pohraničí a okupace Československa až do února 1944, kdy byl Josef Zeman spolu se svým otcem Josefem (a následně i matkou Janou) zatčen gestapem.[1] Zatčena byla i rodina jeho manželky Marie, rozené Kodejškové. Během eskortování do Semil se Josefovi podařilo využít zimních podmínek (akce gestapa proběhla v noci) a v hlubokém sněhu uprchl a až do konce války se skrýval. Ostatní zatčení (kromě Jany Kodejškové a Marie Zemanové) byli popraveni.

Protikomunistický odboj[editovat | editovat zdroj]

Po válce se díky své aktivní povaze stal aktivním člen České strany národně socialistické a působil[2] i jako předseda ONV v Jilemnici. Během této doby působil i jako novinář. Pro své domnělé protistátní působení byl zatčen a umístěn do vyšetřovací vazby ihned po komunistickém puči v roce 1948. Vinou špatné koordinace složek SNB a StB byl ale z vazby koncem května 1948 propuštěn. S výhledem na další zatčení začal aktivně připravovat svůj útěk do ciziny a v říjnu 1948 uprchl do Západního Německa.

V Německu nabídl své zkušenosti Zelené internacionále a spolupracoval i s výzvědnou službou CIC[3]. V období mezi srpnem 1949 a květnem 1950 jako agent-chodec přešel hranici minimálně 3× a podařilo se mu vybudovat funkční agenturní síť. Aktivně spolupracoval zejména s bývalým poslancem Agrární strany Václavem Lampou. Během svých návštěv Československa intenzivně připravoval i převedení své rodiny na Západ, úmysl se ale nezdařil. Jeho agenturní síť byla odhalena a jeho manželka Marie byla v rámci procesu, vedeného jako proces proti skupině Václava Lampy odsouzena k osmnáctiletému trestu těžkého žaláře. Josef Zeman po rozbití své agenturní sítě přesídlil do Spojených států (Saint Paul v Minessotě), kde mu 26. října 1955 bylo uděleno státní občanství.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ANDERLE, a další. Příběhy našich sousedů [online]. Post Bellum, 4.11.2016 [cit. 2019-09-11]. Dostupné online. 
  2. SOA Semily: číslo fondu 2232, název fondu Zeman Josef, značka fondu není, datace 1945–1950, vytříděno z LS Jilemnice
  3. TOMEK, Prokop. Třetí odboj v Československu příklady domácích odbojových skupin očima KSČ (5) [online]. TOTALITA.cz [cit. 2019-09-11]. Dostupné online. 
  4. Naturalizační karta Josefa Zemana No 7141728, vydaná na základě žádosti 11128, číslo cizinecké registrace 8 049 235, dostupno online[nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]