Josef Vojáček Taras

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o bojovníkovi druhé světové války. O katolickém knězi pojednává článek Josef Václav Vojáček.
Josef Vojáček Taras
Narození25. února 1906
Hercegovac
Úmrtí14. srpna 1983 (ve věku 77 let)
Povolánívoják
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Vojáček Taras (25. února 1906 Hercegovac, Chorvatsko14. srpna 1983) byl velitel I. československé brigády Jana Žižky z Trocnova, která působila na území Slavonie v rámci partyzánského vojska.

V roce 1941 založil spolu se svým kolegou Pavlem Gregorićem brigádu Matija Gubec.[1] V ní bojovali zástupci různých národnostních menšin v oblasti Slavonie proti německým okupantům a chorvatským fašistům. Sám Josef Vojáček zapojil do partyzánského boje celou svoji rodinu.[zdroj?] Proti okupantům podnikali útoky v pohořích Papuk a Garić.

Josef Vojáček převzal v roce 1944 velení nad I. československou brigádou Jana Žižky z Trocnova poté, co padl dosavadní velitel, Josef Růžička.

Sám Vojáček byl také politicky aktivní. Byl členem komunistické strany Chorvatska (sekretářem místní organizace v Banové Jaruze; účastnil se II. zasedání Zemské antifašistické rady národního osvobození Chorvatska, a to jako zástupce české menšiny.

V letech 19431945 byl politickým komisařem jednotky. Po skončení druhé světové války byl nějakou dobu poslancem chorvatského Saboru. Poté přesídlil do Československa. Zastupoval chorvatské Čechy v poválečných jednáních o jejich částečném přesídlení na území ČSR (přesněji Jižní Moravy a Západních Čech). Stál u zrodu tzv. Reemigračního výboru a později Svazu Čechů z Jugoslávie.

V pozdějších letech zastával funkce v rámci organizací veteránů v socialistickém Československu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu Československé obce legionářské. www.csol.cz [online]. [cit. 2016-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-11-29. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HANZL Josef, MATUŠEK Josef, ORCT Adolf: Bojová cesta – I. československé brigády „Jan Žižka z Trocnova“, Daruvar, 1968.