Josef Růžička (partyzán)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Růžička
Josef Růžička (okolo r. 1944)
Josef Růžička (okolo r. 1944)
Narození10. srpna 1919
Otkopi
Úmrtí7. února 1945 (ve věku 25 let)
Orahovica
OceněníNárodní hrdina Jugoslávie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josip Ružička či Josef Růžička (10. srpna 1919 Otkopi7. února 1945 Orahovica) byl účastník bojů za druhé světové války v Jugoslávii a národní hrdina Jugoslávie.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se roku 1919 ve vesnici Otkopi blízko Daruvaru. Po ukončení krajanské základní školy v Končanici pracoval jako sezonní pracovník v rybářství v Končanici. Roku 1929 zde byly založeny dělnické odbory a v roce 1936 dělníci uspořádali stávku. Požadovali zkrácení pracovní doby z 12 na 10 hodin a navýšení denní mzdy na 50 para.

V říjnu 1941 vstoupil do vojska domobrany, nejprve v Požeze, později v Záhřebu. Zde se setkal se sympatizanty Rady národního osvobození (Narodnooslobodilački pokret Jugoslavije).

V únoru 1942 se vrátil do rodné obce, kde se také formovala odbojová organizace (Narodnooslobodilački odbor), zde odevzdal zbraně a v civilním oděvu se vydal do Záhřebu. Zde jej zatkli ustašovci a uvěznili jej. V březnu 1943 se Růžičkovi podařilo uprchnout z vězení a utekl do Gariće, kde znovu navázal kontakt s partyzány.

Účastnil se mnohých bojů a na podzim 1942 se dostal do Daruvaru, kde byl raněn a léčil se v rodných Otkopech. Poté se znovu vrátil k odbojové činnosti. Počátkem roku 1943 byl přijat do Komunistické strany Jugoslávie.

Dne 3. dubna 1943 se stal velitelem Československého batalionu, jenž spadal pod 17. slavonskou brigádu NOVJ (pozdější AVNOJ). V dalších bojích na Banovině byl opět raněn a léčil se v Otkopech.

Dále působil ve štábu 12. divize, v únoru 1944 se stal velitelem I. československé brigády Jana Žižky z Trocnova, založené 26. října v Bučji. Bojoval v Mosavině, Slavonii a Posavině a byl vícekrát raněn. Z důvodu vojenského výcviku v zimě 1944 jednotku opustil. Absolvoval vojensko-politický kurz na velitelství 6. slovanského sboru. V únoru 1945 se opět vrátil k brigádě Jana Žižky jako velitel brigády. Zemřel v této službě jako major NOVJ 7. února 1945 poblíž Orahovice v bojích proti německým silám.

Posmrtná památka[editovat | editovat zdroj]

Z nařízení prezidenta tehdejší Federativní lidové republiky Jugoslávie Josipa Broze Tita byl 24. července 1953 prohlášen národním hrdinou Jugoslávie.

Pojmenována je po něm Česká základní škola „Josip Ružička“ v Končanici.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Josip Ružička na srbochorvatské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Narodni heroji Jugoslavije. „Mladost“, Beograd 1975

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]