Přeskočit na obsah

Josef Capoušek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Capoušek
Narození14. ledna 1946 (78 let)
Praha
Povolánívysokoškolský učitel a trenér
OceněníKříž Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německo
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Capoušek (* 14. ledna 1946 Praha) je německý trenér kanoistiky českého původu. Sportovci pod jeho vedením získali mnoho úspěchů na světových soutěžích, včetně 18 zlatých olympijských medailí.

Život[editovat | editovat zdroj]

Josef Capoušek se narodil v Praze, ale po invazi sovětských vojsk emigroval do Německa. Přitom neuměl německy a neměl žádné peníze. V Německu se začal živit uklízením, prodával noviny, pracoval jako zedník nebo dělník u pásu. Vydělával si tak na studium na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem, kde studoval sportovní vědy a politologii.[1]

V roce 1980 se stal trenérem německého juniorského národního týmu v rychlostní kanoistice. O osm let později pak hlavním trenérem seniorů.

Jeho němečtí svěřenci získali na světových soutěžích 51 zlatých medailí, z toho 18 bylo zlatých olympijských medailí. Německá média mu dala přezdívku „Zlatník“.[1]

Po olympiádě v Aténách v roce 2004 mu nabídla spolupráci Čínská kanoistická federace. Následujícího roku tak nastoupil jako hlavní trenér čínské reprezentace. Šest týdnů před olympiádou v Pekingu v roce 2008 byl však ze svého místa vyhozen a nahrazen čínským trenérem, armádním důstojníkem.[2] Podle čínské strany se totiž zdálo, že jejich reprezentace nezíská na hrách zlatou medaili. „Problém byl v překladu mé smlouvy, v čínské verzi stojí, že se zavazuju vyhrát zlatou medaili na olympijských hrách, což je v podstatě blbost, protože žádnej trenér nemůže podepsat smlouvu, kde slibuje zlatou medaili,“ uvedl Capoušek.[3] Čína jednu zlatou medaili v závodě mužů na 500 metrů nakonec získala.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Capoušek má syna a dceru. Žije v německém Duisburgu.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ETZLER, Tomáš. Novinářem v Číně. Praha: Vyšehrad, 2021. ISBN 978-80-7601-463-3. 
  2. VODIČKA, Milan. Čínská velkovýrobna olympijských vítězů. Jak to viděl český trenér. iDNES.cz [online]. 2008-08-06. Dostupné online. 
  3. ETZLER, Tomáš. Prostě mě chtěli stáhnout z jeviště. Lidovky.cz [online]. 2008-08-25. Dostupné online.