Jordanka Fandakovová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jordanka Fandakovová
Stranická příslušnost
ČlenstvíGERB

Narození12. dubna 1962 (62 let)
Samokov
Alma materSofijská univerzita
Profesepolitička a školní učitelka
OceněníZáslužný kříž 1. třídy Záslužného řádu Spolkové republiky Německo
CommonsYordanka Fandakova
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jordanka Asenovová Fandakovová (bulharsky Йорданка Асенова Фандъкова, * 12. dubna 1962 Samokov) je bulharská politička. Od roku 2009 je primátorkou hlavního města Sofie.

Její rodiče pracovali pro Balkanturist v horském letovisku Borovec. Vystudovala jazykovou školu a pak rusistiku na Sofijské univerzitě. Od roku 1985 učila na střední jazykové škole Vladislava Gramatika v Sofii, roku 1998 se stala ředitelkou školy.[1] Vstoupila do strany GERB, za kterou byla v roce 2005 zvolena do sofijského zastupitelstva. Byla zástupkyní primátora Bojka Borisova se zaměřením na vzdělání, kulturu, sport a prevenci závislostí. V červenci 2009 se stala poslankyní Národního shromáždění a ministryní mládeže, školství a vědy.[2] Z vlády odešla v listopadu téhož roku, kdy byla zvolena sofijskou primátorkou. Post obhájila v komunálních volbách v letech 2011, 2015 a 2019. Během působení ve funkci prosazovala kandidaturu Sofie na Evropské hlavní město kultury, podílela se na opravě památek jako bazilika svaté Sofie a také na modernizaci městské dopravy včetně zprovoznění třetí linky sofijského metra.[3]

Je první ženou v čele bulharské metropole a nejdéle sloužícím ze všech sofijských primátorů.[4] V roce 2023 oznámila, že se již nebude ucházet o znovuzvolení.

Hovoří rusky a anglicky. Je vdaná za pediatra Jurije Fandakova a má jednu dceru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Creative Bureaucracy Festival Dostupné online
  2. Mayors of Europe Dostupné online
  3. OECD Inclusive Dostupné online Archivováno 27. 10. 2023 na Wayback Machine.
  4. Bulgarian National Radio Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]