Johann Gottfried Auerbach

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johann Gottfried Auerbach
Johann Gottfried Auerbach autoportrét se skicou portrétu
Johann Gottfried Auerbach
autoportrét se skicou portrétu
Narození28. října 1697
Mühlhausen
SaskoSasko Sasko
Úmrtí5. srpna 1753
Vídeň
Říše římskáŘíše římská Říše římská
Povolánímalíř, grafik a rytec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johann Gottfried Auerbach ( 28. října 1697 Mühlhausen5. srpna 1753 Vídeň) byl původem německý, v Rakousku naturalizovaný malíř portrétů šlechty a žánrů, dvorní portrétista dvou generací císařské rodiny rakouských Habsburků.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Princ Evžen Savojský v bitvě u Bělehradu
Portrét císařovny Marie Terezie, 1752, zámek Valtice
Banket k zasnoubení arcivévodkyně Marie Kristiny s princem Albertem Saským, 1761

V roce 1728 se objevil ve Vídni, kde postupně portrétoval několik představitelů šlechty vídeňského dvora, proslavil se dvěma jezdeckými portréty prince Evžena Savojského v boji s Turky a při bitvě u Bělehradu roku 1717. Na skupinovém portrétu Francesca Solimeny Gundakar z Althannu představuje císaři Karlovi VI. inventář císařských sbírek umění z roku 1723 maloval hlavy císaře a hraběte Althanna. Dále portrétoval například Aloise Tomáše z Harrachu, Bedřicha Karla Schönborna. Čtvrt století byl činný jako dvorní malíř rodiny císaře Karla VI. Habsburského a po něm císařovny Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského. Roku 1750 byl přijat za člena Akademie výtvarných umění ve Vídni.

Celkem namaloval asi čtyři desítky portrétů císaře, císařovny a jejich dětí. Mnohé z nich nejsou signované nebo jsou jen dílenskými replikami. Maloval také hostiny a bitevní scény.

Jeho syn Johann Karl Auerbach (nar. 1722) se stal rovněž malířem, ale neproslavil se.

Rakouské a německé sbírky[editovat | editovat zdroj]

Je zastoupen v několika rakouských sbírkách ve Vídni: dvorní lóže zimní jízdárny v Hofburgu (jezdecký portrét císaře Karla VI. na němž koně maloval Johann Georg de Hamilton), Rakouská národní galerie, Uměleckohistorické muzeum, Vojenské muzeum v Arsenalu, ve farním kostele sv. Josefa ve vídeňské čtvrti Margareten vytvořil 4 oltářní obrazy křestních patronů císařské rodiny), dále v císařských sálech klášterů, zámků i paláců, v Německu například v ermitáži starého zámku v Bayreuthu nebo v biskupské rezidenci ve Würzburku.

České sbírky[editovat | editovat zdroj]

  • Císař Karel VI. ve zbroji, namalovaný na lehkém plátně s atlasovou vazbou má na rubu cechovní znak s dvouocasým českým lvem na červeném štítu, protože sloužil cechu pražských řezníků jako korouhev, která se nosila ve slavnostních průvodech. Je vystavena v expozici pražských řemesel na zámku ve Ctěnicích, patří do sbírky Muzea hl. m. Prahy.[1]
  • Oficiální portrét Karla VI. (dílenská práce) je v Moravské galerii v Brně[2]
  • Portrét neznámé šlechtičny, v obrazárně státního zámku v Duchcově[3]
  • Protějškové portréty císařovny Marie Terezie a jejího manžela Františka Lotrinského v zámecké galerii ve Valticích
  • Portrét císařovny Marie Terezie s puškou ozbrojeným dvouletým synkem Josefem II. z roku 1743 je v Tereziánském sále Břevnovského kláštera [4], a v dalších reprezentačních prostorech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]