Jedenáctka VS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jedenáctka VS
Jedenáctka VS, pohled z parkoviště, 2014
Jedenáctka VS, pohled z parkoviště, 2014
Základní informace
ArchitektAtelier 8000 spol. s r. o.
Výstavba20122014
Poloha
AdresaMírového hnutí 2385/3, Praha 4-Chodov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Webwww.aquasportclub.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jedenáctka VS je volnočasový sportovně rekreační areál městské části Praha 11 otevřený v roce 2014. Nachází se na Jižním Městě v ulici Mírového hnutí v sousedství starší sportovní haly TJ JM Chodov a budovy hotelu Chodov. Komplex sportovišť včetně bazénu, wellness a sportovní haly se zázemím zabírá celkovou plochu 76 000 m² a je rozdělen do tří propojených hal s venkovním parkovištěm pro auta i jízdní kola. Areál Jedenáctka VS vybudovala za 22 měsíců společnost Hochtief. Investorem a vlastníkem je Městská část Praha 11, správcem Jihoměstská majetková a.s. a provozovateli jsou ve výběrovém řízení vybrané firmy Aqua Sport Club s.r.o. a Studio Skokánek s.r.o.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Příprava projektu začala mezi roky 2007 až 2008, přičemž politici o projektu bazénu na Praze 11 mluvili od 80. let 20. století.[1] Pro výstavbu byla vybrána zelená louka mezi ulicí Mírového hnutí a Košíkovským potokem. Stavba probíhala mezi rokem 2012 až 23. červnem 2014, celkem 22 měsíců. Realizace vyšla celkem na 531 milionů korun, příprava na dalších 100 milionů.[1] Původně měla realizace stát 350 milionů korun.[2]

Za první tři roky fungování halu navštívilo 750 000 lidí, areál vydělal ročně 4 miliony korun a ze strany Prahy 11 nebyl nijak dotován.[3]

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Pohled na tři budovy Jedenáctka VS z Archivu hl. m. Prahy

Plavecký bazén[editovat | editovat zdroj]

Plavecký bazén pro 119 osob má délku 25 metrů a v šířce 10,5 metru je pět plaveckých drah vybavených startovacími bloky. Maximální hloubka bazénu je 1,8 metru. K vybavení bazénu náleží hydraulický sedadlový zvedák pro tělesně hendikepované. Plavecký bazén, vodní svět, tobogán a wellness centrum jsou společně umístěny v prostřední hale celého komplexu. Kapacita je 119 osob.[1]

Vodní svět[editovat | editovat zdroj]

Na prostory bazénu navazuje rekreační část areálu s vodními atrakcemi:

  • dětské brouzdaliště s vodní skluzavkou a vodním hřibem
  • proud divoké řeky s dvěma vodními chrliči
  • tobogán Kanab dlouhý 42 metrů s otevřeným tubusem a převýšením 4,5 m. Dojezdová rovinka tobogánu měří 7 metrů.
  • vodní vířivka
  • 4 perličková masážní vodní lehátka
  • vodní číše

Wellness[editovat | editovat zdroj]

Wellness centrum v areálu Jedenáctka VS se skládá z finské sauny, aroma sauny, parní lázně, ochlazovacího bazénku, ochlazovacích sprch, šnekových sprch, polévacího vědra, ledovače a odpočinkové zóny s lehátky.

Centrum dětského plavání[editovat | editovat zdroj]

Nejmenší hala areálu je určena pro sportovně rekreační aktivity dětí a zdravotní cvičení ve vodě. Centrum dětského plavání tvoří čtyři nerezové bazénky v samostatných místnostech. Dva větší bazénky mají délku 9 metrů a šířku 6 metrů, druhé dva menší mají délku i šířku 4,5 metru. Hloubka bazénků je 80 až 120 cm, teplota vody 30 až 32 °C. Voda bazénků je čištěna UV lampou a pískovou filtrací.

Víceúčelová sportovní hala[editovat | editovat zdroj]

Největší hala komplexu slouží jako víceúčelová sportovní plocha

V největší hale komplexu se nachází multifunkční sportovní hala určená pro sálové sporty dlouhá 60 metrů a široká 30 metrů. Po jedné delší straně sportoviště je stupňovitá tribuna pro 315 diváků. Výstavba vyšla na 110 milionů korun.[3]

V hale hraje superligový florbalový tým Florbal Chodov.

Restaurační provozy[editovat | editovat zdroj]

V každé hale areálu je prostor pro gastronomický provoz. V prvním patře haly s plaveckým bazénem je ze vstupní haly přístupná vyhlídková kavárna s 26 místy k sezení a oddělenou mokrou částí se samostatným vstupem z prostor vodního světa.

Energetická náročnost[editovat | editovat zdroj]

Zdrojem tepla pro areál Jedenáctka VS jsou tři kompaktní výměníkové stanice. K předehřevu teplé užitkové vody je využívána rekuperace tepla z odpadních vod bazénové technologie. Plášť objektu a střecha jsou nadstandardně zatepleny tepelnou izolací s tloušťkou až více než 35 cm.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Projekt bazénu Jedenáctka VS kritizovala ve velkém opozice na Praze 11 i veřejnost. Předmětem kritiky bylo, že za více než půl miliardy vznikl plavecký bazén menších rozměrů, ve kterém nelze pořádat soutěže a má malou kapacitu. Stejně tak sportovní hala nemá dostatečné rozměry pro soutěže ve volejbalu. Hnutí pro Prahu 11 označilo bazén za promarněnou příležitost.[1] Kromě dispozic byl kritizován i architektonický vzhled, připomínající skladovací halu.[4] Kapacita šaten je také menší, než celková kapacita areálu.[1] Veřejnost si stěžovala na absenci venkovního bazénu či louky pro opalování.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e KRUPKA, Jakub. Jižní Město má bazén za velké peníze, míní opozice. Deník.cz. 2014-06-24. Dostupné online [cit. 2019-01-26]. 
  2. Praha 11 vypsala zakázku na stavbu bazénu za 400 milionů korun. Stavbaweb.cz [online]. [cit. 2020-01-24]. Dostupné online. 
  3. a b Představujeme sportovní areál Jednáctka VS [online]. Náš domov – Jižní Město, 2017-06 [cit. 2019-01-01]. Dostupné online. 
  4. a b A proč se nemůžeme koupat i venku? ptají se lidé v areálu za 600 milionů. iDNES.cz [online]. 2014-06-24 [cit. 2019-01-26]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]