Jean Agélou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jean Agélou
Narození16. října 1878
Alexandrie
Úmrtí2. srpna 1921 (ve věku 42 let)
Gien
Příčina úmrtísilniční dopravní nehoda
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Jean Agélou: Fotografie modelky Fernande Barrey - Fernando, vpravo dole je značka JA Paris, 1910–1917
Fernando, 1910–1917

Jean Agélou (16. října 1878, Alexandrie, Egypt2. srpna 1921 Gien département Loiret Paříž) byl francouzský portrétní fotograf a fotograf aktů a erotických portrétů aktivní během prvních dvaceti let 20. století. Své fotografie podepisoval zkratkou JA. Jedna z jeho oblíbených modelek měla přezdívku Fernando.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

O životě Jeana Agélou toho je známo velmi málo.

Své fotografie podepisoval "JA" a jednou z jeho oblíbených modelek byla slečna známá jako "Fernando" – prostitutka Fernande Barrey (1892–1960), která pro něho stála modelem a byla zároveň jeho milenkou. Agélovy snímky by se daly zařadit do kategorie „photographe de charme“, což je třída bývající špatně definována a není jednoznačná. Snímky byly pořízeny ve fotografickém studiu za přirozeného denního osvětlení, s kulisami a různými typy dekorů.

V roce 1917 se oženil s francouzskou malířkou japonského původu Tsuguharu Foujitou (1886–1968).

Počátek dvacátého století byl zlatým věkem erotické fotografie, jejich autoři se však skrývali za anonymitou. Fanouškům a sběratelům tohoto druhu umění byl známý podpis "JA".

Pohled na morální a etické záležitosti aktu se měnily v průběhu let. Stáří modelů se pohybovalo mezi 20 až 24 lety a bývalo vždy uvedeno. Objevila se občas modelka, které bylo pouze 14 let, v moderní době by autor pravděpodobně neunikl soudu. V té době musel být respektován zákon ze dne 16. března 1899, později – 7. dubna 1908 – byl vydán přísnější, podle kterých musely být erotické časopisy prodávány nebo dodávány v zapečetěných obálkách. Jednalo se v podstatě o erotické poštovní pohlednice, které pravděpodobně hrály velkou roli na příjmu fotografů.

V rámci cenzury v polovině roku 1908 byly všechny obrázky v časopisech retušovány, byly opatřovány závojem, modelkám byly přidávány kalhotky nebo se upravovaly a retušovalo pubické ochlupení. cenzura trvala až do začátku 70. let, s výjimkou Japonska, kde byla erotická fotografie stále ještě zakázána a samozřejmě také v zemích se silným náboženským založením.

Jean Agélou zemřel ve 43 letech při autonehodě se svým bratrem Georgem. George se staral o obchodní stránku firmy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Christian Bourdon und Jean-Pierre Bourgeron: Jean Agélou: De l’académisme à la photographie de charme, Marval Éditions (2007) ISBN 2-86234-394-3

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]