Je to i můj život (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Je to i můj život
Původní názevMy Sister's Keeper
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka109 min
Žánryfilmové drama
retrospektivní film
film založený na románu
PředlohaJe to i můj život
ScénářJeremy Leven
Nick Cassavetes
RežieNick Cassavetes
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleCameron Diaz
Abigail Breslinová
Alec Baldwin
Jason Patric
Sofia Vassilieva
… více na Wikidatech
ProdukceStephen Furst
Colt Cabana
Mark Johnson
HudbaAaron Zigman
KameraCaleb Deschanel
Výroba a distribuce
Premiéra26. června 2009 (USA)
27. srpna 2009 (Německo)
25. září 2009 (Švédsko)
DistribuceNew Line Cinema
Netflix
Je to i můj život na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Je to i můj život (orig. My Sister's Keeper) je americký dramatický film režiséra Nicka Cassavatese z roku 2009 natočený podle stejnojmenné knihy spisovatelky Jodi Picoult. V hlavních rolích se objevili Cameron Diaz, Abigail Breslin, Sofia Vassilieva a Alec Baldwin.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Anna Fitzgeraldová byla počata uměle s úmyslem být zdrojem genetického materiálu pro svou starší sestru Kate, která trpí leukémií, a zachránit jí tak život. Postupně jsou představeni členové její rodiny a ukázán vliv, jaký na ně mělo Katino onemocnění. Když je Kate 15, selžou jí ledviny. Anna ví, že bude rodiči donucena, aby Kate ledvinu darovala. Ona se ale bojí toho, že pokud se vzdá jedné ledviny, nebude moci žít život, jaký by chtěla. Myslí si, že nebude moct být roztleskávačkou, hrát fotbal nebo se stát matkou. Anna se proto rozhodne se svými rodiči soudit o to, aby mohla sama rozhodovat o svých lékařských zákrocích. Její přehnaně ochraňující matka Sara je z Annina rozhodnutí rozhořčená a dokonce ji uhodí, když dostane zprávu od soudu. Známý advokát Campbell Alexander souhlasí s tím, že bude Annu obhajovat. Později je odhaleno, že advokát nevzal případ kvůli proslulosti, ale protože trpí epilepsií a ví, co to znamená nemít kontrolu nad svým tělem.

Ve filmu je několik flashbacků, které ukazují, jak si jsou Kate a Anna blízké, jak Katina nemoc ovlivňuje životy jejích sourozenců a jejich vztahy. V jednom z flashbacků Kate potká dalšího pacienta s rakovinou Taylora Ambrose, s nímž začne chodit. Po krátkém vztahu společně jdou na ples pacientů, po kterém spolu mají pohlavní styk. Několik dní poté Kate brečí, protože se jí Taylor neozval. Její matka Sara je rozčílená, když se dozví, co udělali a zeptá se zdravotní sestry, kde Taylor je. Dozví se, že zemřel.

K Sařině zděšení odmítne soudkyně De Salvo zamítnout žalobu hned na začátku, a tak dojde ke slyšení. Během slyšení se pokouší Annin bratr Jesse přesvědčit sestru, aby řekla, proč se skutečně rozhodla podat na rodiče žalobu. Vyjde najevo, že Anna tak jedná pod nátlakem Kate, která již nechce podstupovat další zákroky a chce raději v klidu zemřít. Rozhodla se k Annu přinutit k soudu kvůli tomu, že matka ignoruje její přání. Kate si potom přeje, aby se mohla naposledy podívat na pláž a její otec Brian k tomu získá povolení od lékařů a odveze ji z nemocnice. Sara se rozčílí, když uvidí, že Kate přijela k domu a požaduje, aby ji Brian odvezl zpět do nemocnice. Brian to rozčíleně odmítá a odjede, předtím jí vyhrožuje rozvodem, pokud nepojede s nimi. Sara se později na pláži objeví. Rodina si užívá poslední venkovní společné okamžiky s Kate.

Než je Annin případ u soudu uzavřen, Kate v nemocnici během spánku zemře. Po její smrti, přijede k Anně domů Campbell, aby jí řekl, že Anna soudní při vyhrála. Všichni členové rodiny potom žijí dál své životy, změněné Katinou smrtí, ale každý rok na Katiny narozeniny společně jedou do Montany, na její nejoblíbenější místo na světě. Anna se podivuje nad tím, proč Kate musela zemřít, zatímco ona stále žije. Na konci ale Anna prohlašuje, že jejich vztah pokračuje, protože se z ní znovu setká.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Cameron Diaz Sara Fitzgeraldová
Abigail Breslin Anna Fitzgeraldová
Sofia Vassilieva Katherine "Kate" Fitzgeraldová
Alec Baldwin Campbell Alexander
Jason Patric Brian Fitzgerald
Thomas Dekker Taylor Ambrose
Emily Deschanelová Dr. Farquadová
Joan Cusack soudkyně De Salvo
Evan Ellingson Jesse Fitzgerald
Heather Wahlquist teta Kelly
Elizabeth Daily sestra Susan
Jeffrey Markle Dr. Wayne
Olivia Hancock malá Kate Fitzgeraldová
Brennan Bailey malý Jesse Fitzgerald

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku My Sister's Keeper (film) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]