Jana Ciglerová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jana Ciglerová
Povolánínovinářka a spisovatelka
ZaměstnavatelDeník N (od 2018)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jana Ciglerová je česká novinářka. V současnosti pracuje pro Deník N jako americká zpravodajka, žije v USA.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK a International Journalism na City University of London v Londýně. V minulosti působila jako zpravodajka Lidových novin ve Velké Británii a v MF Dnes na pozici americké zpravodajky. Psala pro The Observer a Evening Standard a absolvovala stáž pro zahraniční zpravodaje v Helsinkách. Zajímá se také o témata žen, založila diskusní pořad Tah dámou na ČT, vedla časopis Elle a stála na začátku vzniku přílohy Ona Dnes. Vedle novinářské práce také přednáší pro české i zahraniční studenty médií a žurnalistiky v Praze, v roce 2016 přednášela na univerzitě Clemson v Jižní Karolíně. Žije na Floridě, kde působí jako zahraniční zpravodajka Deníku N.[2]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Portrét Jany Ciglerové
Jana Ciglerová v Bílém domě

Získala prestižní mezinárodní ocenění Amerigo Media Award 2019 za knihu Americký deník o životě v USA, kterou ve spolupráci s americkým konzulátem uděluje organizace ENAM novinářům ze členských zemí za zajímavé či výjimečné informování o dění v USA.[3] V roce 2020 vyhrála Novinářskou cenu[4] za rozhovor roku od Nadace OSF za rozhovor Osahávání jsem zažila mnohokrát, víc mi ale vadí oplzlé vtipy. Mladí kluci neobtěžují, říká maskérka.[5]

Vydané knihy[editovat | editovat zdroj]

Její reportáže z USA byly základem knihy Americký deník (N media, 2019). Již předtím se podílela na pamětech Tomáše Řepky Děkuju (XYZ, 2017).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CIEGLEROVÁ, Jana. Medailonek Jany Cieglerové na Heroinu. Heroine [online]. Dostupné online. 
  2. SIMKANIČ, Ján. Medailon Jany Cieglerové na Deníku N. Deník N [online]. Dostupné online. 
  3. LENKA. Jana Ciglerová získala novinářskou cenu Amerigo Media Award 2019 díky nominaci Českého klubu absolventů IVLP | Český klub absolventů IVLP [online]. 2019-12-15 [cit. 2024-03-21]. Dostupné online. 
  4. DOLEŽELOVÁ, Barbora. Soutěž Novinářská cena 2020 zná své vítěze. Nadace OSF [online]. 2021-06-18 [cit. 2024-03-21]. Dostupné online. 
  5. CIGLEROVÁ, Jana. Osahávání jsem zažila mnohokrát, víc mi ale vadí oplzlé vtipy. Mladí kluci neobtěžují, říká maskérka. Deník N [online]. 2020-06-23 [cit. 2024-03-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]