Jan Zasadil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Jan Zasadil
Ing. Jan Zasadil na Hubertské mši, Rudolfov, 2015
Ing. Jan Zasadil na Hubertské mši, Rudolfov, 2015
Narození10. srpna 1957 (66 let)
České Budějovice, Československo
Alma materVysoká škola zemědělská v Brně, Lesnická fakulta
Povolánípolitik a lesník
Politická stranaKDU-ČSL
ChoťMgr. Jana Zasadilová
Děti6
Funkcečlen zastupitelstva obce
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ing. Jan Zasadil (10. srpna 1957, České Budějovice) je jihočeský lesník a komunální politik. Byl dlouholetým předsedou okresního výboru KDU-ČSL okresu České Budějovice a do roku 2010 byl ředitelem lesní správy Hluboká nad Vltavou. V současnosti působí v lesní správě při Biskupství českobudějovickém. Ve volbách 2010 kandidoval do Senátu za KDU-ČSL ve senátním obvodu č. 10 - Český Krumlov. V roce 2012 byl v Jihočeském kraji zvolen do krajského zastupitelstva[1] rovněž za KDU-ČSL a jedno volební období působil jako krajský zastupitel. V roce 2014 byl zvolen zastupitelem a působil jako radní městyse Dolní Bukovsko.[2] Je rytířem mezinárodního i českého Řádu sv. Huberta.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se roku 1957 v Českých Budějovicích. Vyrůstal ve vesnici Hvozdno nedaleko Dolního Bukovska jako syn zdejšího rolníka. Po znárodnění otcova statku byla rodina Zasadilů vystěhována na periferii Českých Budějovic. Do Hvozdna se vrátila za několik let na statek rodičů jeho matky. Vychodil základní školu v Dolním Bukovsku. Jeden rok strávil na Lesnickém odborném učilišti v Bechyni a v roce 1977 odmaturoval na Střední lesnické technické škole v Písku (dnes Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola Bedřicha Schwarzenberga Písek). Vystudoval Lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně a roku 1982 nastoupil k Lesnímu závodu Český Krumlov. Pracoval v různých funkcích na lesních správách Chvalšiny, Nový Dvůr a Vltava. Po vzniku státního podniku Lesy České republiky působil jako zástupce lesního správce v Českém Krumlově a od roku 1996 jako lesní správce tamtéž. Roku 2001 byl jmenován lesním správcem v Hluboké nad Vltavou, kde působil do léta 2010. Dále působil jako odborný lesní hospodář Biskupství českobudějovického a od jejich založení roku 2014 je členem dozorčí rady Jihočeských katolických lesů, s.r.o.[3] a odborný lesní hospodář tamtéž[4].

Politická činnost[editovat | editovat zdroj]

Před rokem 1989 se politicky neangažoval. Je členem KDU-ČSL od r. 1990. Působil jako předseda okresního výboru KDU-ČSL Český Krumlov a místopředseda krajského výboru KDU-ČSL České Budějovice. Byl dlouholetým předsedou okresního výboru KDU-ČSL České Budějovice, členem celostátního výboru a celostátní konference KDU-ČSL. Jako zastupitel působil v obcích Zlatá Koruna, Přídolí a Hluboká nad Vltavou. Mezi lety 2014 a 2018 byl radním Dolního Bukovska a mezi lety 2012 a 2016 krajským zastupitelem Jihočeského kraje.

Lesnictví a myslivost[editovat | editovat zdroj]

Oboru lesnictví a myslivost se věnuje převážně v praxi. Mimo působení v LČR,s.p. je soudním znalcem v posuzování lesních i ostatních pozemků a porostů a oceňování trofejí zvěře[5]. Do začátku školního roku 2011-12 byl předsedou rady školy Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga Písek.

Od roku 2010 vyučuje předmět myslivost na Střední odborné škole veterinární, mechanizační a zahradnické a Jazykové škole s právem státní zkoušky v Českých Budějovicích. Je předsedou správní rady Orbis Viridis, o.p.s., snažící se "originálním programem a osobním servisem zatraktivnit jižní Čechy pro odborníky i kvalitativní turismus." Stál u vzniku Národních mysliveckých slavností v Hluboké nad Vltavou.

Je příležitostným přispěvatelem odborných periodik jako Lesnická práce a Myslivost.

Jeho dlouholetým zájmem na pomezí jeho odbornosti a veřejného života je výchova k dobrému vztahu k přírodě na jedné straně a umožnění vstupu do přírody široké veřejnosti na straně druhé. Za tímto účelem pořádal od roku 2002 dětské "Dny s LČR" pro žáky základních škol a navázal spolupráci s Mateřskou školou, základní školou a střední školou pro sluchově postižené v Českých Budějovicích.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Roku 1985 se oženil a se ženou Janou má 6 dětí a 7 vnoučat.

Články[editovat | editovat zdroj]

Vystoupení v TV[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Výsledky voleb do krajských zastupitelstev 2012. volby.cz [online]. Český statisticý úřad [cit. 2020-04-07]. Dostupné online. 
  2. Výsledky komunálních voleb 2014. volby.cz [online]. [cit. 2020-04-07]. Dostupné online. 
  3. KURZY.CZ. Jihočeské katolické lesy s.r.o. , IČO 02635828 - data ze statistického úřadu | Kurzy.cz. rejstrik-firem.kurzy.cz [online]. [cit. 2020-04-07]. Dostupné online. 
  4. Jihočeské katolické lesy. Biskupství českobudějovické [online]. [cit. 2020-04-07]. Dostupné online. 
  5. Evidence znalců a tlumočníků. datalot.justice.cz [online]. [cit. 2020-04-07]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]