James Scott (hudebník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
James Scott
Základní informace
Rodné jménoJames Sylvester Scott
Jinak zvanýThe Little Professor
Narození12. února 1885
USAUSA USA
Úmrtí30. srpna 1938 (ve věku 53 let)
USAUSA USA
Žánryragtime, pochod, waltz
Povoláníhudební skladatel, klavírista, varhaník, učitel
Nástrojepiano, varhany
Aktivní roky1901–1938
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
James Scott, Frog Legs Rag jeho první hit 1906
James Scott, Grace and Beauty 1909
Climax Rag - JAMES SCOTT ¤ Ragtime Piano Legend
'Ophelia Rag' composed by JAMES SCOTT, Ragtime Piano Legend
Ragtime Oriole - JAMES SCOTT ¤ Ragtime Piano Legend

James Sylvester Scott (12. února 188530. srpna 1938) byl afroamerický skladatel ragtimeů a klavírista. Je považován za jednoho ze tří nejvýznamnějších skladatelů klasického ragtime, společně s Scottem Joplinem a Josephem Lambem.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Neosho, Missouri Jamesi Scottovi Sr. a Molly Thomas Scott, oba bývalí otroci. V roce 1901 se jeho rodina přestěhovala do Kartága, Missouri, kde navštěvoval Lincoln High School. V roce 1902 začal pracovat v hudebním obchodě Charlese L. Dumarse, nejprve umýval okna, pak začal hrát na klavír včetně jeho vlastních kusů. Poptávka po jeho hudbě přesvědčila Dumarse, aby vytiskl první z Scottových publikovaných kompozic "A Summer Breeze - March and Two Step" v roce 1903. Do roku 1904 byly vydány a dobře prodávány dvě další skladby od Scotta, "Fascinator March" a "On the Pike March", ale nestačilo to, aby se Dumars udržel v podnikání a brzy společnost přestala vydávat. V roce 1904 James Scott napsal "On the Pike", který se odkazuje na polovinu St. Louis světového veletrhu 1904.

Ragtimoví historici Rudi Blesh a Harriet Janis uvádějí, že Scott šel do St. Louis, Missouri v roce 1905 při hledání svého idolu Scotta Joplina. Našel Joplina a zeptal se, jestli by si poslechl jednu z jeho kompozic. Po vyslechnutí ragtimu ho Joplin představil svému vydavateli Johnovi Stillwellovi Starkovi a doporučil mu, aby skladbu vydal. Stark ji publikoval o rok později jako "Frog Legs Rag". To se rychle stalo hitem a bylo druhé v prodeji v katalogu Stark za Joplinovou vlastní "Maple Leaf Rag". Scott se stal pravidelným přispěvatelem do katalogu Stark do roku 1922.

V roce 1914 se Scott přestěhoval do Kansas City, Missouri, kde se oženil s Norou Johnsonovou, učil hudbu a doprovázel němé filmy jako varhaník a aranžér v divadle Panama. Ti, kteří ho znali, si připomínají, že divadelní dílo je velkou částí jeho činnosti. Jeho bratranec Patsy Thomas si vzpomíná: "Každý ho nazval" Malým profesorem ". Vždycky kráčel rychle, díval se na zem - minul tě na ulici a nikdy tě neviděl - zdálo se, že je vždy hluboce zamyšlený."

Scott se v posledních letech svého života zabýval výukou, skladáním a vedením osmičlenné kapely, která hrála v různých pivních barech a kinech. S příchodem zvukových filmů však jeho bohatství kleslo. Ztratil divadelní práci, jeho žena zemřela bez dětí a jeho zdraví se zhoršilo. Přestěhoval se se svým bratrancem Ruth Callahanem do Kansas City v Kansasu a přesto, že trpěl chronickou vodnatelností, pokračoval v komponování a hraní na klavír. Scott zemřel v nemocnici Douglas 30. srpna 1938 ve věku 52 let a byl položen vedle své ženy na Westlawnském hřbitově.

Mezi nejznámější skladby Jamese Scotta patří "Climax Rag", "Frog Legs Rag", "Grace and Beauty", "Ophelia Rag" a "The Ragtime Oriole".

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku James Scott (composer) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]