James Callis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
James Callis
James Callis (2009)
James Callis (2009)
Narození4. června 1971 (52 let)
Londýn, Spojené království
Alma materYorská univerzita
London Academy of Music and Dramatic Art
Harrow School
ChoťNeha Callis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

James Callis (* 4. června 1971) je britský herec. Jeho nejznámější role je Dr. Gaius Baltar v seriálu Battlestar Galactica.

Život[editovat | editovat zdroj]

Callis se narodil a vyrůstal v Londýně, kde navštěvoval Harrow School. Jeho rodiče vlastnili bed-and-breakfast.[1] Callis je Žid,[2] potomek imigrantů z Ruska a Polska. V roce 1990 studoval na University of York, kde byl členem Derwent College. Na univerzitě horlivě studoval herectví a režii. Občas se objevil i v produkci, kam ho dosadili přátelé z Cambridge University, včetně produkce Narozenin od Harolda Pintera. Na Yorku promoval v roce 1993.

Následovně šel Callis na London Academy of Music and Dramatic Art, na které promoval v roce 1996 a ve stejném roce dostal cenu Jack Tinker Award za jeho výkon v Old Wicked Songs.

V létě roku 2000 Callis dokončil svou první roli ve filmu, který se později objevil v kinech, a to Bridget Jones's Diary, spolu s Renée Zellweger & Hugh Grantem.

V roce 2003 dostal roli Doktora Gaiuse Baltara v minisérii Battlestar Galactica a s rolí pokračoval v seriálu, který následoval. V roce 2006 vyhrál cenu Saturn Award, Peabody Award a AFI award (všechno za Battlestar Galactica). Roku 2022 se objevil ve třech dílech seriálu Star Trek: Picard.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Callis má dvě sestry. Žije v Londýně se ženou Nehou a jejich syny Joshuou a Sachou, kteří se narodili 2003 a 2005. Kromě herectví, režírování a psaní skládá hudbu a hraje na piano a kytaru.

Filmografie (vybrané)[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]