Jørn Hurum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jørn Hurum
Narození4. listopadu 1967 (56 let)
Drammen
Alma materUniverzita v Oslu
PracovištěUniverzita v Oslu
Oborpaleontologie
Oceněníaward for good science communication from the University of Oslo (2001)
Folkeopplysningsprisen (2009)
Research Council of Norway's Award for Excellence in Communication of Science (2009)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jørn Harald Hurum (* 4. listopadu 1967 Drammen) je norský paleontolog. Vystudoval Univerzitu v Oslu a od roku 2013 je profesorem na univerzitním muzeu přírodní historie.

Je významným propagátorem vědy, autorem mnoha odborných i popularizujících článků, výstav a výukových programů pro školy. Uvádí televizní pořad o vědě Jørns hjørne. Je nositelem norských odborných ocenění Formidlingsprisen a Folkeopplysningsprisen a časopis National Geographic Magazine mu udělil cenu Emerging Explorer.

V Mongolsku zkoumal Multituberculata, o nichž napsal svoji disertační práci. Od roku 2004 vede vykopávky na Špicberkách, kde bylo nalezeno množství druhohorních fosilií, např. pliosaurus nazvaný Predátor X, označovaný za největšího známého masožravce.[1] O tomto objevu natočil Sid Bennett celovečerní dokumentární film pro History Channel. Hurum také získal holotyp primáta z eocénu druhu Darwinius masillae nalezený v německém Messelském dole, který podle své dcery pojmenoval Ida. Označil tohoto živočicha za chybějící článek ve vývoji lidského druhu, avšak podle většiny odborníků jde spíše o příbuzného lemurů. Hurum byl proto obviněn z porušení vědecké etiky a snahy o lacinou senzaci.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Predátor X: lekce z paleontologie i vědeckého marketingu. TÝDEN.cz [online]. 2011-12-29 [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. 
  2. WIRNITZER, Jan. Zkamenělý „lemur“ asi náš přímý předek není. Ale dobře se prodává. iDNES.cz [online]. 2009-05-23 [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]