Interix

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Interix je název přídavného, POSIX a UNIX kompatibilního subsystému pro operační systémy založené na Windows NT. Je to součást Services for Unix(SFU) 3.0 a 3.5 (které jsou k dispozici zdarma). Nejnovější verze Interixu (5.2 a 6.0) jsou obsaženy ve Windows Server 2003 R2 a Windows Vista.

Podobně jako Microsoft POSIX Subsystem, obsažený v původních Windows NT, není Interix emulátorem unixového kernelu, ale nezávislým subsystémem běžícím souběžně s Win32.

Je určen především pro usnadnění spolupráce Windows serverů se servery unixovými, případně pro snadnější přechod z Unixu k Windows.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vývoj byl zahájen v roce 1996 pod názvem OpenNT společností Softway Systems, Inc. Název byl změněn na Interix v roce 1998 a poslední verze vydaná Softway byla 2.2. V roce 1999 byl Interix zakoupen Microsoftem a do roku 2002 vydáván jako samostatný produkt. Od verze 3.0 je součástí SFU 3.0 vydaného v témže roce. Interix 3.5 byl vydán jako součást SFU 3.5 v roce 2004. Od prosince 2005 je Interix 5.2 součástí Windows Server 2003 R2 a od listopadu 2006 je součástí Windows Vista Interix 6.0. Pravděpodobně bude součástí i Windows Server 2008.

Podrobnosti[editovat | editovat zdroj]

Základní instalace Interixu obsahuje:

Vývojové prostředí zahrnuje podporu pro C, C++ a Fortran, další jazyky mohou být přidány (Perl, Python, Ruby, Tcl atd)

Alternativy[editovat | editovat zdroj]

Open source alternativou je kolekce free software Cygwin, napodobující chování unixových systémů pod Microsoft Windows. Na rozdíl od Interixu netvoří samostatný subsystém, ale běží nad Win32.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Interix na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]