Ingå

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ingå
Inkoo
Ingå – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátFinskoFinsko Finsko
ProvincieUusimaa
Ingå
Ingå
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha954,07 km²
Počet obyvatel5 384 (2022)[1]
Hustota zalidnění5,6 obyv./km²
Správa
Vznik1335
Oficiální webwww.inkoo.fi
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kostel v Ingå

Ingå (finsky Inkoo, [ˈiŋkoː]IPA) je obec v provincii Uusimaa na pobřeží Finského zálivu, asi 55 km západně od Helsinek. V obci žije přes 5 000 obyvatel při hustotě 15,88 obyvatel/km². 55 % obyvatel jsou švédsky mluvící. Obec sousedí na západě s obcí Raseborg, na severu s Lohjou a na východě se Siuntio. Kromě toho na východě hraničí ještě na moři s Kirkkonummi.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Centrum obce je ve stejnojmenné vesnici na pobřeží. Dalšími většími vesnicemi jsou Degerby, Täkter (Tähtelä), Solberg (Päivölä), Fagervik a Barösund (Bärönsalmi). Přes území obce teče několik říček. Za zmínku stojí Ingå å, která ústí do moře v centru, a Ingarskilaån, která se do moře vlévá na východě obce. Největšími jezery jsou Marsjön a Bruksträsket v západní části obce. Mořské pobřeží je velmi členité se spoustou ostrovů, ostrůvků, zálivů a průlivů. Největšími ostrovy jsou Orslandet a Barölandet, na kterých leží vesnice Barösund. Ve vesnici funguje přívoz. Na ostrovech je asi 2000 chat a na 300 obyvatel zde žije trvale. Na některé ostrovy byli vysazeni mufloni.

Ingå leží na severním okraji mírného podnebného pásu. V Ingå rostou především smrky, ale bohatě jsou zastoupeny i listnáče (břízy, dub letní, javor mléč, osika, jírovec maďal) a borovice. Rostou zde i ovocné stromy jako jabloň nebo i hrušeň, švestka, případně i třešeň. Na zdejších zahradách je možno pěstovat i choulostivější rostliny jako buk lesní, azalky nebo javor dlanitolistý, které severněji ve Finsku pěstovat již snadno nelze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]