Bliss (fotografie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Idyla (fotografie))
Bliss
AutorCharles O'Rear
Rok vzniku1996
Technikafotografie
UmístěníUSA Sonoma County, Kalifornie, USA

Bliss je název fotografie používané jako základní tapeta operačního systému Windows XP. Fotografii pořídil v roce 1996 americký fotograf Charles O'Rear, který fotografii nejprve poslal společnosti Corbis a posléze veškerá práva k fotografii koupil Microsoft.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Fotografie pořízená na stejném místě v roce 2006

V lednu 1996 byl bývalý fotograf National Geographic Charles O'Rear na cestě ke své přítelkyni, jako každý pátek odpoledne. Pracovali spolu na knize o vinné révě. Před jeho cestou prošla krajinou bouře, a tak vášnivý fotograf O'Rear vyčkával na příležitost pro zachycení fotografie, kterou by mohl uplatnit do své knihy. Po cestě si všiml neobvyklé hory. Většina hor a kopců v okolí byla pokryta vinicemi, tato ovšem kvůli napadení hory mšičkou révokazem nebyla.[1] O'Rear zastavil, postavil si stativ a vyfotografoval si horu na střední formát.

Jelikož pro tuto fotku nakonec nenašli uplatnění v připravované knize, uvolnil ji O'Rear přes Corbis k dispozici pro použití jakoukoli zúčastněnou stranou, která by byla ochotná zaplatit odpovídající licenční poplatek. V roce 2000 nebo 2001 kontaktoval tým vývojářů Microsoftu O'Reara přes Corbis se zájmem o odkoupení veškerých práv pro používání fotografie jako výchozí tapety operačního systému Windows XP. O'Rear souhlasil, Microsoft mu zaplatil letenku do Seattlu, kam donesl film, a O'Rear podepsal smlouvu.

Microsoft dal fotografii jméno, a udělal z ní klíčovou součást marketingové kampaně na Windows XP. Fotografie byla k vidění na přibližně miliardě počítačů – odhad se opírá o počet kopií softwaru Windows XP.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bliss (image) na anglické Wikipedii.

  1. Goldin+Senneby » Blog Archive » After Microsoft. www.goldinsenneby.com [online]. [cit. 2016-09-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-20. 

Související články[editovat | editovat zdroj]