Hvis lyset tar oss

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hvis lyset tar oss
Obal alba Hvis lyset tar oss
Základní informace
InterpretBurzum
Druh albastudiové album
Vydánoduben 1994[1]
Nahránov září 1992 v Grieghallen (Bergen, Norsko)[2]
Žánryblack metal, dark ambient
Délka44:28
Jazyknorština
VydavatelstvíMisanthropy Records, Cymophane Productions
ProducentiVarg Vikernes, Eirik Hundvin[1]
Profesionální kritika
Burzum chronologicky
Det som engang var
(1993)
Hvis lyset tar oss
(1994)
Filosofem
(1996)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obal reedice alba

Hvis lyset tar oss je třetí studiové album sólového blackmetalového projektu Burzum norského hudebníka Varga Vikernese. Bylo nahráno v září 1992 v bergenské Grieghallen a vyšlo až v dubnu 1994 pod Misanthropy Records a částečně i Vikernesovým vlastním vydavatelstvím Cymophane Productions.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Varg Vikernes nahrál první čtyři studiová alba svého projektu Burzum mezi lednem 1992 a březnem 1993 v bergenské Grieghallen.[2] Nahrávky vycházely postupně, vždy s několikaměsíční prodlevou mezi nahráváním a vydáním. Vikernes se mezitím stal součástí rané norské blackmetalové scény a poznal Euronymouse, kytaristu skupiny Mayhem. Údajně se spolu s ostatními hudebníky zúčastnil vypálení čtyř kostelů.[6] V srpnu 1993 Vikernes Euronymouse před jeho bytem v Oslu ubodal;[7] později tvrdil, že v sebeobraně.[8][9] Za několik dní byl Vikernes zatčen a v květnu 1994 dostal za vraždu, žhářství a vlastnění trhavin[9] v Norsku nejvyšší možný trest, 21 let odnětí svobody.[9]

Vydání[editovat | editovat zdroj]

V době, kdy chtěl Vikernes album vydat, byl již ve vězení. Zavedené nahrávací společnosti o něj proto neměly zájem. Vikernes chtěl album vydat pod vlastním vydavatelstvím Cymophane Productions, ale řídit z vězení celosvětové vydání nebylo možné. Problém nakonec vyřešila britská fanynka Burzum, Tiziana Stupia, která založila vydavatelství Misanthropy Records. Společnost v následujících letech vydávala další Vikernesova alba a rovněž nahrávky interpretů jako In The Woods…, Katatonia či Mayhem.

Vikernes album věnoval dvěma významným norským hudebníkům – multiinstrumentalistovi Fenrizovi ze skupiny Darkthrone a kytaristovi Demonazovi ze skupiny Immortal, kteří podporovali Burzum a Cymophane Productions.[10][11] Naopak Vikernes je autorem textů druhé poloviny alba Transilvanian Hunger od Darkthrone.[12]

Skladby[editovat | editovat zdroj]

Všechny písně jsou ve stylu typickém pro Burzum – poměrně monotónní, bez změn tempa a s několika variacemi riffů. Závěrečná skladba „Tomhet“ je instrumentální a hraná pouze za použití syntezátoru. Nahrávání probíhalo záměrně za špatných podmínek a Vikernes nahrál všechny skladby na první pokus;[2] drobné chyby jsou dle něj přirozenou součástí hudby.[2] Jednalo se o jistý protest vůči tehdejší (zejména deathmetalové) scéně, jejímž cílem byl technicky co nejdokonalejší zvuk s nejčistší možnou produkcí.[10]

Úvodní „Det som engang var“ začíná klávesovou melodií a „jemnějšími“ zvuky kytary, ve třetí minutě nastupuje ráznější riff, který spolu s předchozí melodií zůstává po většinu skladby. Depresivní atmosféru doplňuje následný Vikernesův zpěv.

„Hvis lyset tar oss“ a „Inn i slottet fra droemmen“ představují surovou a agresivní stránku Burzum, s rychlým tempem bicích, výrazně zkresleným zvukem kytary a charakteristickým ječivým zpěvem.

Výrazně odlišná od zbytku alba je závěrečná skladba „Tomhet“, která je instrumentální a byla vytvořena čistě za použití syntezátoru. Dle Vikernese je Hvis lyset tar oss konceptuálním albem:

[…] o tom, co jednou bylo, než nás vzalo světlo a vydali jsme se do hradu ze sna. Do prázdnoty. Je to něco ve smyslu: vyvartujte se křesťanského světla, které vás odnese do zkaženosti a nicoty. Co ostatní nazývají světlem, nazývám já temnotou. Hledejte tuto temnotu a peklo a nenaleznete nic než vývoj.

[11]

Přebal alba je oříznutý obrázek Fattigmannen (v překladu Chudák) norského malíře Theodora Kittelsena. Další autorovy ilustrace se objevují v bookletu. Texty prvních tří skladeb jsou v něm uvedeny v norském originále a německém překladu, čtvrtá skladba je instrumentální.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Hudbu složil(i) Varg Vikernes (Count Grishnackh). 

Pořadí Název Délka
1. Det som en gang var („Co jednou bylo“) 14:21
2. Hvis lyset tar oss („Pokud nás světlo vezme“) 8:04
3. Inn i slottet fra droemmen („Do hradu ze snu“) 7:51
4. Tomhet („Prázdnota“) 14:11
Celková délka:
44:27

Sestava[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Hvis lyset tar oss na anglické Wikipedii, Hvis lyset tar oss na německé Wikipedii a Hvis Lyset Tar Oss na dánské Wikipedii.

  1. a b VIKERNES, Varg. Burzum "Hvis Lyset Tar Oss" 1994 [online]. burzum.org [cit. 2021-01-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d VIKERNES, Varg. Varg Vikernes – A Burzum Story: Part VI – The Music [online]. 2005-07 [cit. 2020-12-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b HUEY, Steve. AllMusic Review by Steve Huey [online]. allmusic.com [cit. 2020-12-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Burzum – Hvis lyset tar oss [online]. sputnikmusic.com, 2009-02-02 [cit. 2020-12-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Hvis Lyset Tar Oss [online]. bestblackmetalalbums.com [cit. 2021-01-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. SHERBURNE, Philip. Burzum’s Varg Vikernes, Neo-Nazi, Arrested in France on Terrorism Suspicions. SPIN. 2013-07-16. Dostupné online [cit. 2020-12-13]. (anglicky) 
  7. STAINKE, Darcy. Satan's Cheerleaders. Spin. (anglicky) 
  8. AITES, Aaron; EWELL, Audrey. Until the Light Takes Us. [s.l.]: Variance Films, 2009. (anglicky) 
  9. a b c VIKERNES, Varg. A Burzum Story: Part II - Euronymous [online]. burzum.org, 2004 [cit. 2020-12-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. a b Interview with Varg Vikernes [online]. www.burzum.org [cit. 2020-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. a b FLYNN, Antoinette. Interview with Varg Vikernes "Deprived" Magazine (#3, 1995), by Antoinette Flynn [online]. burzum.org, 1994-05-14 [cit. 2021-01-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. RIVADAVIA, Eduardo. AllMusic Review by Eduardo Rivadavia [online]. Allmusic [cit. 2021-01-02]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]