Euronymous

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Euronymous
Základní informace
Rodné jménoØystein Aarseth
Jinak zvanýDestructor
PřezdívkaEuronymous
Narození22. března 1968
Surnadal, Norsko
Úmrtí10. srpna 1993 (ve věku 25 let)
Oslo, Norsko
Příčina úmrtí23 bodných ran
Žánryblack metal
PovoláníMuzikant, producent
Nástrojekytara
Aktivní roky1984–1993
VydavateléDeathlike Silence Productions
Avantgarde Music
Century Media Records
Příbuzná témataMayhem, Burzum, Checker Patrol, L.E.G.O., Horn
Významný nástroj
Gibson Cherry Sunburst Classic Les Paul
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Euronymous (22. března 196810. srpna 1993), vlastním jménem Øystein Aarseth, byl norský hudebník, známý hlavně jako kytarista norské black metalové skupiny Mayhem. Byl jednou z nejvýraznějších osob black metalové scény od 80. let až do své smrti v roce 1993, kdy byl zavražděn Vargem Vikernesem. Časopis Guitar World ho označil za 51. ze 100 nejlepších heavymetalových kytaristů.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

O jeho dětství není nic známo. První zmínky o něm začínají v roce 1984, když zakládá kapelu Mayhem (někdy uváděn rok 1983). Tehdy měl přezdívku Destructor, ale později jí změnil na Euronymous (podle démona Eurynomose). Původně kromě kytary byl i vokalistou.

Mayhem se stal slavným už zpočátku tvorby, hlavně díky tomu, že tehdy byl black metal ve Skandinávii téměř neznámý. Opravdovou slávu zažili ale až když se k Mayhemu připojil i zpěvák Dead. Ten si zpočátku s Euronymem rozuměl (hlavně díky tomu, že psychicky chorý Dead měl zálibu ve smrti, což bylo blízko Euronymově zálibě v okultismu) až spolu koupili dům v obci Kråkstad, kde spolu žili. Nakonec se mezi nimi vztah vyhrotil a z přátelství se stala nenávist.

V roce 1991 se ve společném domě psychicky nemocný Dead podřezal a zastřelil. Euronymous se domů musel vrátit oknem, protože dveře byly zamčené a zevnitř byl klíč. Když našel Deadovo tělo, odešel z domu, koupil v nedalekém obchodě fotoaparát a když se vrátil, přemístil některé věci, včetně brokovnice a nože, které Dead použil a Deadovo tělo několikrát vyfotografoval. Teprve poté zavolal policii.

Mezi květnem a červnem 1991 otevřel Euronymous svůj obchod Helvete (norsky peklo) a otevřel nahrávací společnost Deathlike Silence Productions. V roce 1992 byl pravděpodobně jedním ze žhářů, kteří spálili Holmenkollenskou kapli (v té době kostel). Nikdy ale nebyl odsouzen, protože zemřel dříve než skončili soud.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

V předešlých několika měsících ztrácel Euronymous přátele a důvěru od ostatních, obviňoval za to svého společníka Varga Vikernese. Zpočátku občas o jeho smrti žertoval, poté se rozhodl, že Varga opravdu zabije. Řekl o tom jeho přítelovi Snorremu, ten ale byl přítelem nejen jeho, ale i Vargovým. Snorre o plánovaném útoku Vikernese informoval. Vikernes nechtěl riskovat svůj život, proto se rozhodl Euronyma zabít dřív, než stihne on jeho. 10. srpna 1993 v noci za ním přijel Varg Vikernes s podepsanou smlouvou, kterou po něm Euronymous už dlouho požadoval. To byla ovšem léčka. Euronymous už něco tušil a začal na Varga útočit. Ten ho potom ubodal, smrtelná rána byla tupým nožem do lebky. Na Euronymousovém těle se našlo 23 ran, Vikernes však tvrdil, že většinu z nich způsobil Euronymův pád na rozbité sklo. Euronymous Vikernesovi dlužil 30 000 NOK. Většina lidí se domnívá, že ho ubodal právě kvůli tomu, ale to zdaleka nebyl hlavní důvod.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Euronymous na anglické Wikipedii.

  1. A Burzum Story: Part II – Euronymous [online]. www.burzum.org [cit. 2016-04-29]. Dostupné online.