Hugo Kauffmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hugo Kauffmann
Narození7. srpna 1844
Hamburk
Úmrtí30. prosince 1915 (ve věku 71 let)
Prien am Chiemsee
Povolánímalíř a ilustrátor
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hugo Wilhelm Kauffmann (7. srpna 1844, Hamburk30. prosince 1915, Prien am Chiemsee) byl německý malíř žánrových obrazů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Hugo byl synem hamburského malíře Hermanna Kauffmanna, který vystudoval na Mnichovské akademii a poté se vrátil do Hamburku a byl členem tamního malířského cechu. Hugo Kauffmann studoval v letech 1861–1863 na Uměleckém institutu (Städel Institut) ve Frankfurtu nad Mohanem u Jakoba Beckera von Worms, Eduarda von Steinle a Johanna Nepomuka Zwergera a pak žil do roku 1871 v Cronbergu. Roku 1867 pobýval šest měsíců v Düsseldorfu, poté jeden a půl roku v Paříži. Od roku 1871 žil v Mnichově a je řazen k mnichovské škole.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Hugo Kauffmann je znám jako malíř humorně laděných scén ze života bavorských venkovanů. Byl ovlivněn malbou starých holandských mistrů Adriaena van Ostade a Adriaena Brouwera. Dával přednost lidským typům z nižších kruhů městského a částečně i venkovského obyvatelstva, zasazeným do reálného prostředí. Jeho obrazy se vyznačují bystrým pozorováním skutečnosti a zdravým humorem v kombinaci s charakteristickou kresbou a jemnou barevností. Důležitou složkou díla je detailně propracovaná mimika obličeje a individualizace lidských typů.

Kromě maleb tvořil také cykly satirických kreseb. Až do konce 19. století byla Kauffmannova díla velmi populární a jejich reprodukce vydávala jako své prémie nebo jako součást kalendářů Krasoumná jednota.[1]

Známá díla[editovat | editovat zdroj]

  • Návštěva u selky, 1904, Národní galerie v Praze, odkaz Josefa Hlávky

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jana Moravcová, in: Blažíčková-Horová Naděžda, Sekyrka Tomáš (eds.), 2008, s. 90

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Blažíčková-Horová Naděžda, Sekyrka Tomáš (eds.), Odkaz Josefa Hlávky Národní galerii v Praze, Národní galerie v Praze 2008, ISBN 978-80-7035-391-2
  • Kauffmann, Hugo. In: Friedrich von Boetticher: Malerwerke des neunzehnten Jahrhunderts. Beitrag zur Kunstgeschichte. Band I, Dresden 1891, S. 652 ff.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]