Hotel Bristol (Bělehrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hotel Bristol
Základní informace
ArchitektNikola Nestorović
Poloha
AdresaSavski Venac, SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web a Oficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hotel Bristol (v srbské cyrilici Хотел Бристол) se nachází v hlavním městě Srbska, v Bělehradě, v lokalitě Savamala, na třídě Karađorđeva[1], nedaleko stejnojmenného parku a bývalého hlavního nádraží. Oproti ní přes ulici Hercegovačka se nachází budova Bělehradské záložny.

Třípatrová budova má nápadné secesní prvky rozmístěné po celé fasádě. Nápadná jsou okna a výlohy v přízemí, dekorativní pás se secesními prvky je umístěn mezi střechou a nejvyšším patrem. Jednotlivé rohy jsou zakončeny věžičkami. Je kulturní památkou s ev. č. SK790.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova hotelu vznikla podle návrhu architekta Nikoly Nestoroviće.[2] Původně měla sloužit jako pojišťovna. Realizována byla v letech 19101912 a ve své době byla jednou z největších budov ve městě.

Na počátku 20. století byl pro tento hotel hlavní rival Hotel Moskva. Stal se jedním z center kulturního života města na počátku století a před vypuknutím první světové války. Ubytovávaly se v něm přední osobnosti společenského života, přenocovali zde např. i Rockefellerové.[3] V polovině století, po znárodnění jej získalo jugoslávské ministerstvo obrany. Ubytovány zde byly rodiny zaměstnanců ministerstva, které pocházely z celé mnohonárodnostní jugoslávské federace a vysocí důstojníci.[4] Později zde bydleli váleční invalidé a vojáci bez domova.[5]

Na konci 20. století byla budova ve špatném technickém stavu. V souvislosti s projektem Beograd na vodi (Belgrade waterfront) byla rekonstruována a začleněna do nového komplexu obnovy sávského břehu metropole.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ARANĐELOVIĆ, Biljana; VUKMIROVIĆ, Milena. Belgrade. [s.l.]: Springer, 2020. ISBN 978-3-030-35070-3. S. 170. (angličtina) 
  2. ARANĐELOVIĆ, Biljana; VUKMIROVIĆ, Milena. Belgrade. [s.l.]: Springer, 2020. ISBN 978-3-030-35070-3. S. 191. (angličtina) 
  3. Článek na portálu Balkan Insight (anglicky)
  4. Článek na portálu reporter.si (slovinsky)
  5. Článek na portálu rs.n1info.com (srbsky)
  6. ARANĐELOVIĆ, Biljana; VUKMIROVIĆ, Milena. Belgrade. [s.l.]: Springer, 2020. ISBN 978-3-030-35070-3. S. 193. (angličtina)