Horní Lumbeho zahrada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Horní Lumbeho zahrada
Pohled přes zahradu od západu (jaro 2020)
Pohled přes zahradu od západu (jaro 2020)
LokalitaHradčany, Praha, ČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Rozlohaasi 1,5 ha
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Horní Lumbeho zahrada je neveřejný prostor v Praze na Hradčanech, který se od několika budov na severní straně v Jelení ulici svažuje na jih k Novému Světu. Na západě ho ohraničuje schodiště vedoucí od Keplerovy ulice dolů do Černínské, na východě ulice U Brusnice. Ta odděluje Horní Lumbeho zahradu od "dolní" Lumbeho zahrady, v níž je i Lumbeho vila a skleníky produkčních zahrad Pražského hradu. Podle seznamu kulturních památek na Hradčanech je pozemek součástí areálu Pražského hradu.

Zatímco Lumbeho vila patřívala chirurgovi a politikovi Karlu Lumbemu, okolní zahrady koupil jeho bratr Josef Lumbe, rovněž politik a odborník v oblasti zemědělského hospodářství. Za komunistického režimu bývala Horní Lumbeho zahrada využívána jako zahrádkářská kolonie pracovníků ministerstva vnitra a obrany, v současné době (2020) je upravená do podoby rozlehlé louky s řadou stromů.[1] Větší část pozemku patří Správě Pražského hradu, část je soukromá. V dolní části, přístupné z uličky Nový svět, je dětské hřiště a letní dřevěná divadelní scéna.

Pohled přes zahradu od východu

Od Keplerovy ulice je přes zahradu ne zcela obvyklý výhled na prostor, za kterým se na východě zvedá silueta svatovítského chrámu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LUKEŠ, Zdeněk. https://neviditelnypes.lidovky.cz/architekt/architektura-na-prazskem-hrade. iDNES.cz [online]. 2013-03-19 [cit. 2020-05-18]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]