Hilary Paweł Januszewski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Hilarius Janusze
Fotografie
Fotografie
kněz a mučedník
Narození11. června 1907
Krajenky
Úmrtí25. března 1945
Dachau
Příčina úmrtíbřišní tyfus
Svátek25. března (připomenutí)
Státní občanstvíPolsko
ŘádŘád karmelitánů
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen13. června 1999, Varšava, Jan Pavel II.
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributykněžská roucha, brýle
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blahoslavený Hilarius Janusze (11. června 1907, Krajenky u Tuchole25. března 1945, Dachau) byl polský kněz a mučedník. V katolické církvi je uctíván jako blahoslavený mučedník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Blahoslavený Hilary Januszewski

Mládí a studia[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 11. června 1907 v Polsku v Krajenkach u Tuchole ve velmi chudé rodině. Při křtu dostel jméno Pavel. Roku 1915 se s rodiči přestěhoval do Greblinu. Studoval v Sucharech. Toto studium však z finančních důvodů byl nucen ukončit a dále se vzdělával s pomocí své sestry, která byla učitelkou. S její pomocí dokončil 3. ročník studia.

Po třetím ročníku se jej ujali řeholníci Michalité a díky nim mohl dostudovat celá gymnaziální studia. Po studiích – ještě bez maturity, odstěhoval se do Krakova. Zde se dále vzdělával pomocí kurzů a přes svou chudobu, která mu působila značné obtíže, dosáhl maturity.

Řeholníkem[editovat | editovat zdroj]

Dne 20. září 1927 vstoupil do řádu karmelitánů. Konala se jeho obláčka a při ní přijal jméno Hilarius. Po období noviciátu jej představení vyslali na další studia. Místem jeho studií se stal Krakov a poté Řím. V Římě také roku 1934 přijal kněžské svěcení.

Kněžství a mučednictví[editovat | editovat zdroj]

Již jako kněz získal licenciát teologie a v roce 1935 se vrátil do rodného Polska. Působil v Krakově, kde přednášel dogmatiku a církevní dějiny na řádovém studijním institutu. V roce 1939 se pak stal představeným krakovské karmelitánské komunity.

V září roku 1940 z komunity gestapo odvleklo čtyři řeholníky. V prosinci téhož roku byli odvlečeni další řeholníci. Životopisci se zde začínají rozcházet. Uvádí se bud že se P. Hilarius nabídl za nejstaršího z odvlečených, nebo že byl zajat kvůli svému působení v komunitě.

Po prvním uvěznění v Montelupi byl P. Hilarius odvlečen do koncentračního tábora Sachsenhausen a v dubnu 1941 byl převezen do Dachau. Tam byl veden pod číslem 27648. V Dachau se setkal s dalšími spolubratry karmelitány (jeho spoluvězněm byl např. P. bl. Titus Brandsma).

V roce 1945 zjara vypukl na baráku 25 tyfus a P. Hilarius se přihlásil dobrovolně k těm, kdo pečovali o nemocné. Tyfem se při ošetřování sám nakazil a 25. března 1945 ve věku 37 let umírá. Jeho ostatky se nezachovaly, neb byl zpopelněn v táborovém krematoriu.

Beatifikace[editovat | editovat zdroj]

Beatifikován byl papežem sv. Janem Pavlem II. dne 13. června 1999 ve Varšavě ve skupině 108 polských mučedníků z druhé světové války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]