High-Z Supernova Search Team

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

High-Z Supernova Search Team byla mezinárodní kosmologická kolaborace, které používala supernovy Typu Ia k určení parametrů expanze vesmíru. Tým byl vytvořen v roce 1994 Brianem P. Schmidtem, ke kterému se brzy přidal jeho postdoktorand z Harvardovy univerzity Nicholas B. Suntzeff působící v té době jako astronom na Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) v Chile. Prvotní návrh na výzkum byl představen 29. září 1994 v projektu A Pilot Project to Search for Distant Type Ia Supernova na Cerro Tololo Inter-American Observatory. Zakládajícími členy byli Nicholas Suntzeff, Brian Schmidt, R. Chris Smith, Robert Schommer, Mark M. Phillips, Mario Hamuy, Roberto Aviles, Jose Maza, Adam Riess, Robert Kirshner, Jason Spiromilio a Bruno Leibundgut. Původně projekt získal čtyři pozorovací noci na Victor M. Blanco Telescope observatoře Cerro Tololo na počátku roku 1995. Tým brzy objevil supernovu SN1995Y. V témže roce byl do čela projektu zvolen Brian P. Schmidt z Mount Stromlo Observatory.

Brzy se tým rozšířil na zhruba 20 astronomů ze Spojených států, Evropy, Austrálie a Chile. K objevu a pozorování supernov typu Ia byl používán Victor M. Blanco telescope, pozorovány byly supernovy s rudým posuvemz = 0.9. Objevy byly ověřeny za pomoci spektroskopických dat z dalekohledů Evropské jižní observatoře a z Keckových dalekohledů.

V roce 1998 studie týmu High-Z vedená Adamem Riessem jako první uvedla důkazy o tom, že se rozpínání vesmíru zrychluje (práce byla předložena 13. března 1998 a přijata v květnu 1998). Z týmu se později oddělily další projekty, zejména Project ESSENCE vedený Christopherem Stubbsem z Harvardovy univerzity a Higher-Z Team vedený Adamem Riessem z univerzity Johnse Hopkinse a Space Telescope Science Institute.

V roce 2011 získali Riess a Schmidt, společně se Saulem Perlmutterem z Supernova Cosmology Project, Nobelovu cenu za fyziku za objev zrychlené expanze vesmíru.[1]

Významná mezinárodní ocenění pro High-Z týmu a členy týmu[editovat | editovat zdroj]

Původní návrh pozorovacího času v roce 1994 na Cerro Tololo Inter-American Observatory.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku High-Z Supernova Search Team na anglické Wikipedii.