Heraldický konzultor Konference biskupů Slovenska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Institut Heraldických konzultorů Konference biskupů Slovenska (HK KBS) byl ustanoven na plenárním zasedání KBS ve dnech 10.–11. března 2008, kdy byly také schváleny Směrnice pro tvorbu heraldických symbolů (erbů) v Římskokatolické církve a Řeckokatolické církve na Slovensku.[1] HK KBS je členem Rady KBS pro vědu, vzdělání a kulturu jako expert pro oblast církevní heraldiky. Sbor heraldických konzultorů Římskokatolické a Řeckokatolické církve je tedy výkonným a poradním orgánem pro návrh erbů farností, děkanátů či diecézí a v praxi provádí regulaci církevní-heraldické tvorby na Slovensku. Podle přijatých Směrnic pro tvorbu heraldických symbolů smí být do užívání uveden jen takový církevní erb, jehož popis (blason) a vyobrazení písemně podpořil jeden z heraldických konzultorů. Schválený znak je možné dále zapsat i do Heraldického registru Slovenska, vedeného na Ministerstvu vnitra Slovenské republiky, který v současnosti představuje nejvyšší heraldickou autoritu na Slovensku.[2]

Logo heraldických poradců představuje stylizovaný tabard

Heraldičtí konzultoři KBS[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BALHÁREK, Tomáš. ERBY DEKANÁTU TURČIANSKE TEPLICE A JEHO FARNOSTÍ. GENEALOGICKO-HERALDICKÝ HLAS. 2014, roč. 23/2013, čís. 1–2, s. 75. ISSN 1335-0137. 
  2. Heraldický register Slovenskej republiky, Ministerstvo vnútra SR - Verejná správa. www.minv.sk [online]. [cit. 2019-08-30]. Dostupné online. 
  3. Heraldický konzultor - menovací dekrét. cirkevneerby.sk [online]. [cit. 2019-08-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-08-13. 

Související články[editovat | editovat zdroj]