Harley-Davidson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Harley Davidson)
Harley-Davidson
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová společnost a veřejně obchodovaná společnost
Datum založení1903
ZakladateléWilliam S. Harley
Arthur Davidson
Adresa sídlaMilwaukee, 532 08, USA
Souřadnice sídla
Klíčoví lidéJochen Zeitz
Charakteristika firmy
Oblast činnostistrojírenství a automobilový průmysl
Produktymotocykl a oděv
Dceřiné společnostiLiveWire
Buell Motorcycle Company
OceněníLabor Hall of Honor (2004)
Identifikátory
Oficiální webwww.harley-davidson.com
ISINUS4128221086
LEIZDNAWZWXIKMWI51R2A08
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Harley Davidson XL1200

Harley-Davidson (výslovnost [ˌhaːli ˈdeividsn]) je americký výrobce motocyklů, motocyklového příslušenství a poskytovatel finančních služeb. Společnost byla založena v Milwaukee ve státě Wisconsin v průběhu prvního desetiletí 20. století a byla jedním ze dvou velkých amerických výrobců motocyklů, který přežil velkou hospodářskou krizi. Harley-Davidson také přežil období špatné kontroly kvality a konkurence ze strany japonských výrobců.

Motocykly Harley-Davidson jsou vyráběny nepřetržitě od roku 1903 do současnosti. Od roku 1907 byl vyvíjen první prototyp motoru V-Twin s dvěma válci do V. Pohonná jednotka Harley Davidson: motor s dvěma válci v úhlu 45 stupňů má díky asymetrickému střídání válců (315° + 405°) svůj osobitý zvuk. Tyto legendární motocykly jsou někdy spojovány s desperáty a zločineckými gangy, jak je proslavil filmový průmysl. Přesto jsou dnes spíše životním stylem pro mnoho lidí, kterým zaručují jistý pocit svobody či sounáležitosti k této legendě. Někdy přezdívané neohrabané stroje, těžkopádné křižníky silnic jsou neodmyslitelnou ikonou této značky. Není náhodou, že některé motocykly jsou ve výrobním programu přes padesát let. V roce 1957 byl poprvé představen motocykl řady Sportster [ˈspoːtstə(r)], který je v nabídce v několika provedeních nepřetržitě od zavedení do výroby. Od roku 1966 je v produkci továrny Harley-Davidson mohutný model Electra Glide, který vychází z modelu Duo Glide z roku 1958.

V Česku má Harley-Davidson dlouholetou tradici, první pobočku zde založili již v roce 1924. V Praze také působí nejstarší Harley-Davidson klub na světě, založený byl už v roce 1928.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MARKOVIČ, Jan. Harley-Davidson si vybral Prahu pro oslavy výročí. Do města se sjede 70 tisíc motocyklů. Fotografie Libor Fojtík; Auto. Aktuálně.cz [online]. Economia, a.s., 21. červen 2017 [cit. 2018-07-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]