Hala 1 bělehradského výstaviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hala 1 bělehradského výstaviště
Základní informace
Slohmoderna
ArchitektBranko Žeželj
Výstavba23. srpna 1957
Poloha
AdresaSavski Venac, SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hala 1 bělehradského výstaviště je hlavní objekt celého areálu. Díky svému unikátnímu technickému řešení je památkově chráněná. Monumentální hala má plochu 21 280 m2, z čehož 15 030 m2 slouží jako výstavní prostor. Vysoká je 30,78 m.

Objekt slouží často ke konání kulturních akcí, resp. koncertů.

Hala se nachází v západní části celého areálu výstaviště. Hala má kruhový půdorys a je zakryta kupolí s průměrem 109 m, což ve své době představovalo světový rekord. Halu tvoří: suterén, hlavní výstavní prostor, parter a dvě galerie. Suterén slouží jako technický prostor, sklad a kancelář, všechny ostatní prostory potom k pořádání výstav. Pro zajištění světelnosti haly jsou všechny stěny prosklené.

Ve své době se jednalo o ojedinělou stavbu a jednu z prvních na území Jugoslávie, postavenou z předpjatého betonu. Na jejím návrhu se podíleli stavební inženýři Branko Žeželj[1] a Milan Krstić, dále potom architekt Milorad Pantović. Výstavba haly probíhala v letech 19541957 a byla první v areálu budoucího výstaviště, s jejím otevřením bylo zprovozněno i výstaviště samotné.[1]

V roce 2009 byla hala na druhý pokus zapsána jako kulturní památka.

V roce 2020 byl hala během pandemie covidu-19 upravena jako polní nemocnice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hala 1 Beogradskog sajma na srbské Wikipedii.

  1. a b BUJOVIĆ, Branko. Beograd u prošlosti i sadašnjosti. Bělehrad: Draganić, 2003. ISBN 86-441-0014-9. S. 264. (srbština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]