HTC Touch Diamond

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
HTC Touch Diamond
Základní informace
VýrobceHTC
Specifikace
Operační systémWindows Mobile 6.1
ProcesorQualcomm MSM7201A, 528 MHz
Displej2.8" (480 × 640), TFT-LCD, odporový
BaterieLi-ion 900 mAh
PřipojitelnostWi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.0, HTC ExtUSB
Fotoaparát
Zadní fotoaparát3.2 MPx s automatickým ostřením
Přední fotoaparát0.3 MPx
Paměť
Úložiště256 MB ROM
RAM192 MB
Rozměry a hmotnost
Rozměry102 × 51 × 12 mm
Hmotnost110 g
Některá data mohou pocházet z datové položky.

HTC Touch Diamond také známý jako HTC P3700 nebo pod svým kódovým jménem HTC Diamond[1], je Pocket PC s Windows Mobile 6.1 navržený a vyrobený firmou HTC. Je to první přístroj, který nabízí TouchFLO 3D novou verzi rozhraní TouchFLO.[2] HTC Touch Diamond byl nejdříve prodáván v Hongkongu v květnu 2008.[3][4] Potom byl k dispozici u všech velkých evropských operátorů v červnu 2008 a později v tomto roce i v ostatních částech světa[5]. Americký Touch Diamond se začal prodávat 14. září 2008 u operátora Sprint[6] a 10. dubna 2009 u operátora Verzion Wireless[7]. Evropské vydání bylo o chvíli zdrženo kvůli naposlední chvíli upravovanému softwaru.[8] Operátorská jména pro tento telefon jsou např. T-Mobile MDA Compact IV,[3], O2 XDA Diamond[9] nebo O2 XDA Ignito.[10] Je to oficiální následník HTC Touch.[11] Následník Touch Diamond – HTC Touch Diamond 2 byl představen v únoru 2009 a vydán ve druhém čtvrtletí roku 2009 v Evropě a Asii a ve čtvrtém čtvrtletí pro severní Ameriku.

Hardware[editovat | editovat zdroj]

Touch Diamond má rezistivní technologii dotykového displeje a hlavním důvodem je, že rezistivní displej je lepší pro psaní asijského písma.[12] Tlačítka pod displejem používají jak kapacitní technologii tak standardní stisknutelná tlačítka. Tato schopnost je používána například ve fotoaparátu pro automatické zaostřování, když se prst přiblíží k tlačítku, které funguje jako spoušť.[13]

Touch Diamond je nejtenčí HTC, které bylo do té doby vyrobeno.[14]

Někteří lidé si stěžují, že má slabou výdrž baterie, což je daň za tenkost přístroje. Dá se sice koupit baterie s dvojitou kapacitou, ale ta je také fyzicky větší a tím pádem je přístroj širší.[15][16]

Displej se sám vypíná, když telefonujete a přiložíte k němu ucho. To má zabránit tomu, aby člověk uchem ukončil hovor. Vytažením stylusu při telefonování se zapne displej a spustí se poznámky.[17]

O výkon se stará procesor MSM7201A od Qualcommu o 528 MHz taktu a je k dispozici 4GB vnitřní paměti, 256 MB ROM a 192 MB RAM. Telefon je vybaven dotykovým TFT displejem o velikosti 2,8 palce a rozlišení VGA (480×640 pixelů) s 65 tisíci barvami. Dále je vybaven dvěma fotoaparáty - zadní je 3.2 megapixelový CMOS a přední je VGA CMOS. Konektivitu zajišťuje WCDMA/UMTS, GSM / GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA, Bluetooth 2.0, Wi-Fi 802.11 b/g, A-GPS a USB 2.0. V telefonu jsou přítomny různé senzory např. gravitační senzor (akcelerometr), magnetický senzor stylusu, senzor osvětlení a senzor přiblížení.

Software[editovat | editovat zdroj]

Kromě standardních aplikací nabízených Windows Mobile je v HTC Diamond navíc obsažený tento software:

TouchFLO 3D[editovat | editovat zdroj]

Touch Diamond používá unikátní uživatelské rozhraní TouchFLO 3D. Toto rozhraní je uzpůsobeno k tomu, aby byla pro uživatele jednodušší práce se základními funkcemi pouze pomocí prstů bez nutnosti vytahovat stylus. TouchFLO 3D se skládá z deseti jednotlivých stránek, mezi kterými uživatel listuje posouváním prstu po liště s ikonkami. Těchto 10 stránek je:[18]

  • Výchozí - Zobrazuje čas a datum, čas na který je nastaven budík, zmeškané hovory a nadcházející události z kalendáře. Překlopením hodin zobrazíte více událostí z kalendáře.
  • Lidé – Ukazuje obrázky kontaktů mezi, kterými se dá listovat. Alternativní posuvník na pravé straně umožňuje rychlejší listování.
  • Zprávy – Zobrazuje posledních 25 doručených SMS mezi, kterými se dá listovat. Kliknutím na SMS se zobrazí celá konverzace s daným uživatelem.
  • Pošta – Zobrazuje E-mailové zprávy až ze 4 účtů.
  • Internet – Zobrazuje zástupce na otevření prohlížeče Opera záložky na oblíbené stránky a vestavěnou aplikaci YouTube.
  • Fotografie a videa – Zobrazuje fotky a videa mezi kterými se dá listovat. A tlačítka pro spuštění kamery a fotoaparátu.
  • Hudba – Zobrazuje obaly alb mezi, kterými se dá listovat. Hudba je hrána přímo z TouchFLO a dá se přetáčet dotykem na progress bar popřípadě točením po kapacitní ploše kolem středové klávesy. Knihovna, která je přístupná stisknutím levého tlačítka třídí hudbu na kategorie: Přehrávání, Interpreti, Alba, Seznamy stop, Všechny skladby, Žánry, Skladatelé, Zakoupeno.
  • Počasí – Zobrazuje počasí až pro 10 měst včetně pětidenní předpovědi. Informace o počasí jsou aktualizovány přes internet. V závislosti na počasí se mění animace celého TouchFLO.
  • Nastavení – Umožňuje přístup k následujícím systémovým nastavením:
    • Synchronizace dat – Spustí ActiveSync.
    • Zvuk – Umožňuje změnit vyzváněcí tóny a nastavení profilů.
    • Tapeta – Pro nastavení pozadí výchozí obrazovky.
    • Komunikace – Pro zapnutí a vypnutí režimu letadlo, telefonního modulu, bluetooth, Wi-Fi, apod.
    • Data – Pro nastavení aktualizací počasí.
    • O aplikaci – Zobrazí informace o TouchFLO a jeho verzi.
  • Programy – Zobrazí mřížku s 18 programy, které si může uživatel sám nastavit. Je k dispozici také seznam všech nainstalovaných programů.

Každý list má dvě softwarové tlačítka spojené s jeho funkcí nebo jeho nastavením.

Opera[editovat | editovat zdroj]

Touch Diamond používá Operu Mobile jako svůj standardní webový prohlížeč, přestože Internet Explorer, standardní součást Windows Mobile je také přítomen. Opera Mobile nabízí možnost prohlížení ve více oknech, vylepšený zoom a přizpůsobování textu displeji.[19] Orientace stránky se změní v závislosti na natočení telefonu díky gravitačnímu senzoru. Opera je také schopna stahovat jakékoliv soubory přímo do přístroje.

YouTube[editovat | editovat zdroj]

Touch Diamond obsahuje program YouTube, který umožňuje sledování videí, jejich hledání, vytváření listů oblíbených, apod.

Teeter[editovat | editovat zdroj]

Teeter je video hra používající gravitační senzor, ve které hráč ovládá kuličku nakláněním přístroje ve snaze vyhnout se překážkám jako zdi a díry k tomu, aby se dostal do cíle. Přístroj zavibruje, když kulička narazí do zdi a hra tak dává iluzi že je vevnitř skutečná kulička.

Android[editovat | editovat zdroj]

Projekt XDAndroid umožňuje nahrát Android do telefonů HTC s Windows Mobile včetně Touch Diamond.

Prodeje[editovat | editovat zdroj]

Přes 1 milion kusů bylo prodáno za šest týdnů. Pro srovnání HTC Touch to trvalo pět měsíců, než dosáhl stejného prodeje. HTC následně zvýšilo své prodeje v roce 2008 ze dvou na tři milióny kusů.[20]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku HTC Touch Diamond na anglické Wikipedii.

  1. PDAdb.net - HTC Touch Diamond specifications
  2. HTC Touch Diamond overview. www.htc.com [online]. [cit. 2012-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-21. 
  3. a b HTC Touch Diamond handsets are shipping
  4. HTC Touch Diamond Available Online Now
  5. HTC Touch Diamond unveiling
  6. 5 reasons to hold off on the iPhone 3G - Ben Patterson - Yahoo! Tech. tech.yahoo.com [online]. [cit. 2012-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-12-29. 
  7. Softpedia - HTC's Touch Diamond and Touch Pro Going to Verizon
  8. HTC Touch Diamond - Delay In Stock Delivery. mobilitytoday.com [online]. [cit. 2012-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-28. 
  9. PDAdb.net - Devices with Diamond codename
  10. Global Certification Forum - XDA Ignito. www.globalcertificationforum.org [online]. [cit. 20-01-2012]. Dostupné v archivu pořízeném dne 16-02-2012. 
  11. HTC Touch Diamond leaked photo. content.modaco.net [online]. [cit. 2012-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-23. 
  12. Horace Luke interview (30 seconds in)
  13. HTC Touch Diamond Hidden Innovations Video plus ROM Ready for Download
  14. HTC Diamond - Videos Archivováno 13. 2. 2012 na Wayback Machine. (See second video)
  15. Tracy and Matt - HTC Touch Diamond extended battery (June)
  16. Tracy and Matt - HTC Touch Diamond extended battery (July)
  17. Phones Review - HTC Touch Diamond Hidden Innovations Video plus ROM Ready for Download
  18. Pocketnow.com - HTC Touch Diamond review. www.pocketnow.com [online]. [cit. 2012-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-12-30. 
  19. Opera Mobile delivers breakthrough Web experience on HTC Touch Diamond. www.opera.com [online]. [cit. 2012-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-09-06. 
  20. HTC Diamond hits 1 million after 6 weeks!

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]