Grand restaurant pana Septima

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grand restaurant pana Septima
Původní názevLe Grand Restaurant
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykfrancouzština
Délka83 minut
ŽánrKomedie
ScénářLouis de Funès
Jean Halain
Jacques Besnard
RežieJacques Besnard
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleLouis de Funès
Bernard Blier
Venantino Venantini
Paul Préboist
Výroba a distribuce
Premiéra1966
Produkční společnostGaumont Film Company
Grand restaurant pana Septima na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Grand restaurant pana Septima (ve francouzském originále: Le Grand Restaurant) je francouzská komedie z roku 1966. Hlavní roli zde ztvárnil Louis de Funès.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Pan Septime je majitel jedné z neslavnějších a nejlepších restaurací v Paříži. Obědvat k němu chodí vysocí policejní důstojníci i vládní činitelé. Jednoho dne však do restaurace dorazí delegace prezidenta Novalèse, představitele fiktivní jihoamerické země. Oznámí mu, že prezident by zde chtěl povečeřet, a proto musí místo prověřit.

Během večeře je prezident z restaurace unesen. Septime je otřesen, stejně tak jako vláda, policie i prezidentova sekretářka. Pařížský komisař Septimovi oznámí, že se patrně ve Francii nachází několik radikálů z Novalèsovy země, kteří by ho mohli chtít unést. Komisař a další policisté vymyslí a uskuteční plán. Použijí Septima jako návnadu. Vymyslí imaginárního únosce, který kontaktuje Septima, a pomocí vysílačky mu dává instrukce. Požaduje velký finanční obnost, se kterým má poté Septime jet podle jeho instrukcí.

Jak policie očekávala, na návnadu se chytí několik odpadlíků z Novalèsovy země, kteří ho plánovali unést, ale někdo je předstihl. I když prezidenta nemají, chtějí se zmocnit peněz.

Nakonec sám Novalès kontaktuje Septima, a vysvětlí mu, že ho nikdo neunesl, respektive že se unesl sám. Byl totiž vyčerpán svými prezidentskými povinnostmi, a tak si chtěl udělat ve Francii malou dovolenou. Fingoval tedy svůj únos, a nyní, aby odčinil potíže, které Septimovi způsobil, udělal z něho hrdinu, který prezidenta zachránil.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Louis de Funès Septime
Bernard Blier policejní komisař
Maria-Rosa Rodriguezová Sofia, prezidentova sekretářka
Paul Préboist čišník
Venantino Venantini Enrique
Folco Lulli prezident Novalès
Noël Roquevert francouzský ministr

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]