Gostomysl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gostomysl
kníže novgorodský
(král Holmgardu)
Doba vlády830?860
Úplné jménoGostomysl
NáboženstvíSlovanské náboženství
Narození800?
?
Úmrtí860
Novgorod
PohřbenVeliký Novgorod
PředchůdceBurivoj ??
NástupceRurik
Potomcidcera Umila vnuk Rurik
OtecBurivoj
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gostomysl (rusky Гостомысл) byl legendární vůdce (posadnik) z Novgorodu, který žil v 9. století.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl zaveden do historiografie Vasilijem Tatiščevem, ruským historikem z 18. století. Je spojen se svazkem Severních kmenů, který byl vytvořen v boji proti Varjagům v polovině 9. století a zahrnoval tyto kmeny: Novgorodské (Ilmeňské) Slovany, Křiviče, kmen Merja a Čudy (dnešní Estonci). 

Podle Joakimovy kroniky byl Gostomysl zvolen Novgorodskými Slovany jako jejich nejvyšší vládce a za jeho vlády vyhnal z Ruska Varjagy. Jednou měl údajně sen o velikém stromu, který roste z lůna jeho dcery, Umily. Toto bylo interpretováno od pohanských kněží jako proroctví, že její syn se stane velkým vůdcem a bude vládnout velkému území. A skutečně, po období občanských nepokojů, Umilin syn Rurik vystřídal Gostomysla u moci v Novgorodu.

Historici Gerhard Friedrich Müller a Nikolaj Karamzin zpochybnili Tatiščevův příběh a domnívali se, že jméno Gostomysl je výsledkem dezinterpretace dvou slovanských slov – gost' („host“) a mysl' („myšlení“).

I když o Gostomyslově existenci pochybuje většina moderních historiků,[1] jméno není umělého původu, jak se dříve myslelo. Byl skutečně zaznamenán v roce 844, když Ludvík II. Němec porazil a zabil krále Gostomysla[p 1][p 2] z kmene Obodritů.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Annales Fuldenses, MGH SS rer. Germ. 7, pp. 35: "DCCCXLIIII. Hludowicus Obodritos defectionem molientes bello perdomuit occiso rege eorum Goztomuizli terramque illorum et populum sibi divinitus subiugatum per duces ordinavit."
  2. Annales Xantenses, MGH SS rer. Germ. 13, pp. 13: "DCCCXLIIII. Ibique unus ex regibus eorum interiit, Gestimus nomine, reliqui fidem prebentes veniebant ad eum."

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gostomysl na anglické Wikipedii.

  1. DANILEVSKY, Igor. Русская Планета [cit. 2014-11-12]. Dostupné online. (Russian) 
  2. TŘEŠTÍK, Dušan. Vznik Velké Moravy - Moravané, Čechové a střední Evropa v letech 791-871. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2001. 384 s. (Česká historie). S. 84. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Burivoj ??
Znak z doby nástupu Kníže novgorodský
830?860
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Rurik