Gortva (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gortva
Jedno z ramen říčky v obci Gemerský Jablonec
Jedno z ramen říčky v obci Gemerský Jablonec
Základní informace
Délka toku33 km
Plocha povodí167[1] km²
Pramen
Ústí
Protéká
Slovensko (Okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Tisa, Slaná, Rimava
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gortva je pravostranným přítokem Rimavy na jihu středního Slovenska. Protéká územím okresu Rimavská Sobota v délce 33 km, je tokem V. řádu.

Gortva pramení v Cerové vrchovině v nadmořské výšce kolem 470 m n. m., přímo na hranicích s Maďarskem, v blízkosti maďarské obce Rónabánya.

Nejprve teče na sever a vytváří státní hranici v délce asi 3 km, pak se stáčí na východ, napájí vodní nádrž Tachty a vtéká mezi obce Tachty a Večelkov do Baštianské kotliny. Zprava přibírá Večelkovský potok a u obce Studená se stáčí na severovýchod, zleva přibírá Čomovský potok a hlavní koryto se rozděluje na dvě ramena, která na krátkém úseku tečou souběžně.

Dále Gortva přibírá levostranný Veľký potok a řeka teče krátce na sever, zprava se odděluje rameno, které teče výrazným obloukem vypnutým na východ a byly na něm vybudovány dvě vodní nádrže - Petrovce a Dubno. Dále protéká přes obec Gemerský Jablonec, stáčí se nejprve na západ, přibírá druhé rameno zprava a u osady Šťavica se opět stáčí na sever a vtéká do Hajnáčské vrchoviny.

Pokračuje přes obec Hajnáčka a stáčí se na severovýchod, vzápětí opět na sever, zleva přibírá Močaristý potok, protéká krajem obce Blhovce, následně přibírá zleva Pásový potok a Čierný potok a mění směr toku na východ. Z levé strany přibírá Ostrý potok a protéká přes Hodejov a vstupuje do Rimavské kotliny.

Tady teče přes obec Gortva, zprava přibírá Potôčik a v území mezi obcemi Jesenské a Širkovce se v nadmořské výšce kolem 179,5 m n. m. vléva do Rimavy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gortva (rieka) na slovenské Wikipedii.