Glomerulární bazální membrána

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Glomerulární bazální membrána (zkráceně GBM) je jednolitá vrstva bazální laminy glomerulu ledviny, počátečního oddílu ledvinového (Malpighiho) tělíska. Z obou stran na ni přiléhá negativně nabitá lamina rara. Spolu s kapilárním endotelem a výběžky podocytů tvoří glomerulární filtrační membránu, která díky ultrafiltraci vytváří z krevní plazmy filtrát, tzv. primární moč bez bílkovin a krevních buňek, s dominantím podílem vody. Glomerulární bazální membrána je průběžně odbourávána a obnována všemi okolními strukturami, podocyty, endotelem a mesangiem, jehož mezenchymové hvězdicovité buňky v mezibuněčné hmotě fungují jako opora kapilár před vysokým kapilárním tlakem.[1][2]

Histologie a fyziologie[editovat | editovat zdroj]

Stěny vlásečnic glomerulu tvoří filtrační membránu se záporným nábojem glykokalyxu, která díky filtračnímu tlaku odděluje z proudící krevní plazmy glomerulární filtrát, tzv. primární moč vznikající v Bowmanově pouzdru s nízkou hodnotou onkotického tlaku vzhledem k nepřítomnosti bílkovin. Fyzikální podstatou tvorby filtrátu je ultrafiltrace, jejímž smyslem je propouštění vody s nízkomolekulárními látkami a nepropouštění plazmatických bílkovin s krevními buňkami.[1][2]

Propustnost filtrační membrány je přibližně padesátkrát vyšší než u kapilár kosterních svalů a tvoří ji tři vrstvy. Fenestrovaný endotel s otvory 50–100 nm zachycující krevní buňky, střední vrstva glomerulární bazální membrány se schopností zadržet všechny plazmatické makromolekuly, a selektivně nejjemnější filtrační štěrbiny mezi podocyty propouštějící částice do průměru 4 nm a blokující ty nad 8 nm. Podocyty obsahují sekundární prstovité výběžky (pedikly), které v podobě propleteného filmu pokrývají GBM. Filtrační štěrbiny jsou pokryty membránou, která obsahuje transmembránový protein nefrin.[1][2][3]

Vrstvy GBM[editovat | editovat zdroj]

Glomerulární bazální membrána obsahuje tři vrstvy:

Vrstva Umístění Složení Funkce
lamina rara externa sousedíci s podocyty heparansulfát
sialoglykoproteiny
proteoglykany
Heparansulfát omezuje pohyb záporně nabitých částic.
Sialoglykoproteiny lepí buňky na GBM.
lamina densa tmavá centrální zóna kolagen typu 4
laminin 11
proteoglykany
nepropustnost podle velikosti
(molekulová hmotnost > 70 kDa)
lamina rara interna sousedící s endotelem heparansulfát
chondroitin sulfát
nepropustnost podle náboje

Patologie[editovat | editovat zdroj]

Mikrofotografie membranózní nefropatie se ztluštěním kapilárních stěn glomerulů kvůli ukládání imunokomplexů (Jonesova impregnace)
  • Goodpastureův syndrom je vzácné systémové autoimunitní onemocnění vznikající imunopatologickou reakcí za přítomnosti autoprotilátek typu IgG proti bazální membráně glomerulů a alveolárních kapilár. Glomerulonefritida se rozvíjí účinkem autoprotilátek proti doméně molekuly alfa-3 podjednotky kolagenu IV, tzv. Goodpastureovu antigenu.
  • Nefrotický syndrom je změna ve struktuře mechanismu glomerulární filtrace, obvykle v glomerulární bazální membráně. Příznaky zahrnují proteinurii, hypoalbuminémii, edém a hyperlipidémii.
  • Diabetická glomeruloskleróza je ztluštění bazální membrány s vyšším zastoupením kolagenu; membrána může být v průměru až 4–5krát tlustší v důsledku nedostatku inzulinu a vést k hyperglykémií.
  • Alportův syndrom je dědičné onemocnění způsobené mutacemi kolagenu typu IV, vedoucí k rozvláknění lamina densa glomerulární bazální membrány. V klinickém obrazu jsou přítomny oboustranné poruchy sluchu a poškození očí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Glomerular basement membrane na anglické Wikipedii.

  1. a b c LÜLLMANN-RAUCH, Renate. Histologie. Praha: Grada Publishing, 2012. ISBN 9788024737294. S. 388–392. 
  2. a b c TROJAN, Stanislav. Lékařská fyziologie. Praha: Grada Publishing S. 435–437. 
  3. JARAD, G.; MINER, J. H. Update on the glomerular filtration barrier. Current Opinion in Nephrology and Hypertension. 2009, s. 226–232. DOI 10.1097/mnh.0b013e3283296044. PMID 19374010.