Laminin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Laminin je složen ze tří polypeptidů a má tvar kříže
Možná hledáte: lamin.

Laminin je glykoprotein, který tvoří základní složku tzv. bazální laminy na bázi epiteliálních tkání. Molekula lamininu se skládá ze tří původně samostatných řetězců, který se propojují disulfidickými můstky a vytváří spolu komplex křížovitého tvaru. Dva řetězce se přitom šroubovicovitě ovíjí kolem třetího řetězce asi do dvou třetin jeho délky, načež se u svého N-konce rozchází a vytváří tak dojem křížovité struktury.

Lamininy jsou schopny vázat se na nidogen a perlekan (jež propojují lamininy s kolagenem), ale i na lamininové receptory (integriny či dystroglykany) na povrchu buněk. Známy jsou lamininy několika typů, označované čísly (1–5), přičemž laminin 5 je také znám jako kalinin. Obvykle řídí buněčnou adhezi a migraci během embryonálního vývoje.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology; revised edition. Příprava vydání R. Cammack et al. New York: Oxford university press, 2006. ISBN 0-19-852917-1. 
  • ALBERTS, Bruce , et al. The Molecular Biology of the Cell. [s.l.]: Garland Science, 2002. (4th. ed). Dostupné online. ISBN 0-8153-3218-1.