Global Organic Textile Standard

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo certifikace GOTS

Global Organic Textile Standard (GOTS) je nejpřísnější certifikace pro textilie vyrobené z organických textilních vláken. GOTS kontroluje celý výrobní proces od statku až po továrnu: od sklizně bavlny, tkaní vláken, až po výrobu finálního produktu, včetně exportu oblečení.[1] Konečné produkty mohou být výrobky z vláken, příze, tkaniny, oděvy a domácí textil. Nezahrnují se zde kožené výrobky.

Ve všech fázích zpracování ekologických vláken musí být tato vlákna oddělena od běžných produktů z neorganických vláken a musí být jasně označena. Všechny chemikálie (např. barviva, pomocné chemikálie), musí splňovat základní požadavky na toxicitu a biologickou rozložitelnost. Jsou zakázány používat toxické kovy, rozpouštědla, geneticky modifikované organismy, formaldehydy a jiné syntetické látky. Veškeré bělidla musí být na bázi kyslíku. Obalový materiál musí být z recyklovaného zdroje a nesmí obsahovat polyvinylchlorid.

Provozovatelé musejí mít ve svých směrnicích zavedenou politiku ochrany životního prostředí. Dále je také nutné, uchovávat úplné záznamy o používání chemických látek, při mokrém zpracovatelském postupu. Odpadní vody ze všech zpracovatelských postupů musí být zpracovány ve funkčních čistírnách odpadních vod.

GOTS má v sobě i požadavky na etické a sociální aspekty výroby, jako svoboda zaměstnání, svoboda kolektivního vyjednávání, bezpečnost a čistota na pracovišti, zákaz dětské práce, životní minimum, pracovní doba nesmí být přehnaná, ochrana před diskriminací, stálé zaměstnání, zákaz hrubého a nehumánního zacházení.

GOTS rozlišuje dva stupně:[2]

  • Organický / bio – musí obsahovat minimálně 95 % organických vláken a ≤ 5 % anorganických přírodních nebo syntetických vláken.
  • Vyrobeno z x % organických látek – musí obsahovat minimálně 70 % organických vláken a ≤ 30 % anorganických vláken, ale nejvýše 10 % syntetických vláken.

Pouze textilie vyrobené a certifikované v souladu s ustanoveními této normy mohou nést označení GOTS.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FLEXINIT a péče o životní prostředí. www.flexinit.cz [online]. [cit. 2020-01-30]. Dostupné online. 
  2. GOTS. www.letsbegreen.cz [online]. [cit. 2020-01-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-01-30.