Giovanni Battista Meneghini

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Giovanni Battista Meneghini
Narození11. ledna 1896 nebo 23. října 1895
Verona
Úmrtí21. ledna 1981 (ve věku 85 let)
New York nebo Desenzano del Garda
Povolánípodnikatel
ChoťMaria Callasová (1949–1959)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Maria Callas a Meneghini v roce 1957

Giovanni Battista Meneghini (11. ledna 1896, Verona21. ledna 1981, Desenzano del Garda) byl italský podnikatel a průmyslník, milovník hudby. Je známý hlavně jako manžel a manažer operní pěvkyně Marie Callas.

Život[editovat | editovat zdroj]

Meneghini byl velmi schopný podnikatel, řídil rodinnou cementárnu v Benátkách.

V létě roku 1947 poprvé spatřil doposud málo známou sopranistku Marii Callas, a to druhý den po jejím příjezdu do Verony, kde měla angažmá v Giocondě Amilcara Ponchielliho ve veronské aréně. Meneghini byl uchvácen touto zpěvačkou na počátku kariéry a navrhl jí „půlroční smlouvu“. Po dobu šesti měsíců měl zajišťovat veškeré její potřeby a pomoc v budování kariéry. Vzhledem k tomu, že Callasová v té době neměla stálé angažmá ani prostředky a ani její otec ve Spojených státech nevěřil v její talent a odmítl jí půjčit peníze, lze říci, že Meneghiniho nabídka byla rozhodující pro její další úspěch.

Jejich vztah vzájemného respektu vedl v roce 1949 i přes nevoli rodiny Meneghiniových k tomu, že se o 27 let mladší řecká operní zpěvačka stala jeho manželkou. Pod záminkou pravoslavného vyznání nevěsty museli být oddání v sakristii kostela pouze za přítomnosti svědků.

Meneghini se vzdal aktivit v rodinné firmě, stal se výhradním Mariiným manažerem a následoval ji všude, kam ji přivedla kariéra. Většinu volného času v letech 1950 až 1959 žili společně v relativně harmonickém manželství v jeho vile v městečku Sirmione na jižním břehu Gardského jezera

Roku 1959 však došlo k náhlé změně jejich vztahu poté, co se Maria Callas zamilovala do řeckého rejdaře a miliardáře Aristotela Onassise, který ji několik měsíců předtím, coby slavnou pěvkyni, i s jejím manželem pozval na svou jachtu Christina.

Krátce nato se s Meneghinim rozvedla. Meneghini se poté s Marií Callas setkal ještě při několika dalších příležitostech, které se většinou týkaly rozvodu a dělení majetku. Osud tomu chtěl, že se Meneghini nakonec stal dědicem Marie Callas, která zemřela ve věku 53 let zdrcena svým dramatickým rozchodem s Aristotelem Onassisem.

Meneghini měl syna Angela Meneghiniho, který se stal jeho dědicem. Giovanni Battista  Meneghini zemřel na infarkt v roce 1981.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Giovanni Battista Meneghini na německé Wikipedii a Giovanni Battista Meneghini na italské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]