Gianna Jessen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gianna Jessen
Narození6. dubna 1977 (47 let)
Los Angeles
BydlištěSpojené státy americké
Povolánízpěvačka, anti-abortion activist, řečnice a přeživší
Politická stranaRepublikánská strana
Nábož. vyznáníkřesťanství
Webwww.giannajessen.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gianna Jessen (* 6. dubna 1977 v Los Angeles, Kalifornie, USA) je americká katolická zpěvačka a přední mluvčí hnutí pro-life anglojazyčného světa, která se narodila živá během pokusu o potrat solným roztokem.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Její matka otěhotněla v 17 letech a po delším váhání se rozhodla pro potrat, protože se cítila na mateřství příliš mladá. Potrat měl být proveden metodou solného roztoku, ale ona jej přežila a narodila se živá. Ačkoliv interrupční kliniky často retušovaly podobné omyly tím, že dítě nechaly zemřít a do záznamů uvedly, že se narodilo už mrtvé, byla odvezena do nemocnice a ošetřena.[1] Zákrok na ní ponechal trvalé následky.

Její biologická matka ji nabídla k adopci, ta pak vyrůstala u pěstounů a pravdu o svém příchodu na svět se dověděla až ve svých dvanácti letech. Od té doby považuje za svoji povinnost bojovat proti potratům, postupem času se stala jednou z předních mluvčí protipotratového hnutí.

Jako odpůrkyně interrupcí a mluvčí protipotratového hnutí vystupuje v médiích a pořádá přednášková turné, vystupovala i coby pozvaný řečník před oběma komorami amerického Kongresu i před Dolní sněmovnou Spojeného království.

Během prezidentské kampaně v roce 2008 podpořila republikánského pro-life kandidáta Johna McCaina a napadla demokratického kandidáta Baracka Obamu, když připomněla, že v Senátu státu Illinois blokoval Born Alive Infants Protection Act, který měl znemožnit praxi interrupčních klinik nechávat zemřít děti, které náhodou přežily potrat.[2][1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jessica Shaver: Gianna: Aborted... and Lived to Tell About It. Bethany House; poprvé vyšlo v roce 1999, ISBN 1-56179-415-5

Související články[editovat | editovat zdroj]

  • October Baby — film z roku 2011 volně založený na příběhu Gianny Jessen

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]