Gertrudis Rita Florència Surís Brusola

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
María Dolores Surís Brusola
mučednice
Narození17. února 1899
Barcelona, Španělsko
Úmrtí20. listopadu 1936 (ve věku 37 let)
Picadero de Paterna, Paterna, Španělsko
Svátek20. listopadu
Blahořečena1. října 1995, Svatopetrské náměstí, Vatikán, Jan Pavel II.
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyřeholní oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Blahoslavená Gertrudis Rita Florència Surís Brusola, řeholním jménem María Dolores (17. února 1899, Barcelona20. listopadu 1936, Paterna) byla španělská římskokatolická řeholnice kongregace Sester křesťanské doktríny a mučednice.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 17. února 1899 v Barceloně jako dcera Gerarda a Caridad. Byla pokřtěna v katedrále svatého Kříže a svaté Eulálie v Barceloně. Brzy osiřela a vzdělávala se u řeholních sester a poté na další škole ve svém rodném městě. Léto trávila u svých příbuzných v Cabrera de Mar, kde se setkala se Sestrami křesťanské doktríny.

Roku 1918 vstoupila do kongregace Sester křesťanské doktríny a přijala jméno María Dolores. Zde byla její novicmystriní sestra Teresa od svatého Josefa. Jako sestra působila v Ondaře a nakonec odešla do Valencie. Při odjezdu do Valencie řekla:

Můj osud bude osudem všech ostatních sester.

Po národním povstání za Španělské občanské války dne 18. července 1936 jí a jejím spolusestrám bylo přikázáno od generální představené matky Ángeles od sv. Josefa, aby odešly do soukromého domu na Maestro Chapí na okraji Valencie. V této době probíhalo protikatolické pronásledování. Zde se sestry s matkou představenou ukrývaly. Milicionáři zjistili jejich úkryt a 19. listopadu je přišli zatknout. Druhý den byly matka Ángeles, sestra María a dalších 13 sester odvedeny na jízdárnu Picadero de Paterna blízko Valencie. Po krutém mučení a zesměšňování byly sestry zastřeleny.

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Její proces blahořečení byl zahájen 5. července 1965 v arcidiecézi Valencia spolu s dalšími šestnácti spolusestrami křesťanské doktríny.

Dne 6. července 1993 uznal papež sv. Jan Pavel II. jejich mučednictví. Blahořečeny byly 1. října 1995 spolu s dalšími 45 mučedníky Španělské občanské války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]