Francisca Desamparados Honorata Lloret Martí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Ángeles od svatého Josefa Lloret Martí
mučednice
Narození16. ledna 1875
Villajoyosa, Španělsko
Úmrtí20. listopadu 1936 (ve věku 61 let)
Picadero de Paterna, Paterna, Španělsko
Svátek20. listopadu
Státní občanstvíŠpanělsko
Blahořečena1. října 1995, Svatopetrské náměstí, Vatikán, Jan Pavel II.
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyřeholní oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Blahoslavená Francisca Desamparados Honorata Lloret Martí, řeholním jménem Ángeles od svatého Josefa (16. ledna 1875, Villajoyosa20. listopadu 1936, Paterna) byla španělská římskokatolická řeholnice kongregace Sester křesťanské doktríny a mučednice.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 16. ledna 1875 ve Villajoyose jako dcera Francisca a Carmen.

Studovala pedagogiku a roku 1903 vstoupila do kongregace Sester křesťanské doktríny a přijala jméno Ángeles od svatého Josefa. V této kongregaci zastávala několik pozic, přes řadovou řeholnici se stala nejprve představenou řeholního domu, generální sekretářkou a nakonec generální představenou kongregace sídlící v Mislatě.

Po národním povstání za Španělské občanské války dne 18. července 1936 byla nucena své sestry zachránit. V této době probíhalo protikatolické pronásledování. Proto jim nařídila, aby svlékly řeholní oděv a odešly všechny do soukromého domu na Maestro Chapí na okraji Valencie. Novicky odešly ke svým rodinám či přátelům. Milicionáři zjistili jejich úkryt a 19. listopadu je přišli zatknout. Druhý den byla matka Ángeles a dalších 14 sester odvedeny na jízdárnu Picadero de Paterna blízko Valencie. Po krutém mučení a zesměšňování byly sestry zastřeleny.

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Její proces blahořečení byl zahájen 5. července 1965 v arcidiecézi Valencia spolu s dalšími šestnácti spolusestrami křesťanské doktríny.

Dne 6. července 1993 uznal papež sv. Jan Pavel II. jejich mučednictví. Blahořečeny byli 1. října 1995 spolu s dalšími 45 mučedníky Španělské občanské války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]