Games People Play

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Games People Play
Singl od Joe South
Z albaIntrospect
Strana B"Mirror of Your Mind"
Vydánoprosinec 1968
ŽánrRock, pop
Délka3:34
ProducentJoe South
AutorJoe South
Singly Joe South chronologicky
"Birds of a Feather"
(1968)
"Games People Play"
(1968)
"Don't It Make You Want to Go Home"
(1969)

Games People Play je píseň z roku 1968. Složil a zpíval ji Joe South. Text písně je zaměřen proti různým formám násilí, nelidskosti a netolerance mezi lidmi a píseň patří mezi protest songy.

Původ a inspirace písně[editovat | editovat zdroj]

Text a název odkazují na stejnojmennou knihu Dr. Erica Berneho z oblasti transakční analýzy, která byla vydána v roce 1964, a pojednává o "podivných hrách" , které lidé spolu hrají. Píseň připomíná starší traditional Cajun Tit Galop Pour Mamou, který hráli Balfa Brothers na Play Traditional Cajun Music. Hudba stylu Cajun nebo také „Hudba z Louisiany (Music of Louisiana)“ vychází z kořenů francouzsky mluvících katolických obyvatel Kanady. Vůdčím nástrojem jsou housle, přidávají se další strunné nástroje, dále i akordeon[1].

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1968, byla píseň součástí debutového alba Joe Southa s názvem Introspect, a byla vydána také jako singl. Stala se písní roku [2] v Grammy Awards. Název písně byl převzat jako titul druhého alba, Games People Play, z roku 1969. Ve stejné době Freddy Weller, kytarista skupiny Paul Revere and the Raiders, nahrál country verzi písně (1969) na svém debutovém singlu a dosáhl s ní také úspěchu.

Cover verze[editovat | editovat zdroj]

Česká verze[editovat | editovat zdroj]

Českou verzi písně nazpíval Petr Spálený pod názvem Podivný hry lidí, text napsal Vladimír Poštulka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://npmusic.org/artists.html
  2. Archivovaná kopie. www.popculturemadness.com [online]. [cit. 2011-01-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-15. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]