Fulufjället

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mapa národního parku Fulufjället

Fulufjället (norsky Fulufjellet) je pohoří ve Skandinávii, které se nachází na hranicích Švédska a Norska. Většina plochy pohoří se rozkládá ve švédském kraji Dalarna, menší část zasahuje do norského kraje Innlandet.

Pohoří je tvořeno pískovcem a má charakter rozlehlé náhorní plošiny, která je ostře ohraničená hranou a strmými svahy. Nejvyšším vrcholem je na norské straně Slottet (1 047 m) a ve švédské části Storhön (1 039 m). V pohoří se nachází nejvyšší švédský vodopád Njupeskär.

Velká část území je chráněna jako stejnojmenné národní parky, národní park Fulufjället s rozlohou 385 km² ve Švédsku a národní park Fulufjellet s rozlohou 83 km² v Norsku.

Popis území[editovat | editovat zdroj]

Masiv Fulufjället je vysoká náhorní plošina, do níž se hluboce zahloubilo několik vodních toků, které vtékají do mohutné řeky Dalälven. Ta po proudu vytváří jedinečnou podobu krajiny, kde převládají v ní lišejníky, holé hory a údolí s hustým pralesem. Porosty vřesu, trav a lišejníků jsou ve Skandinávském pohoří jedinečné, protože je nespásají sobi. Nejvyšším vrcholem je na norské straně Slottet (1 047 m) a ve švédské části Storhön (1 039 m). V pohoří se nachází nejvyšší švédský vodopád Njupeskär.

Vyskytuje se tu několik druhů ptáků, medvěd hnědý a rys ostrovid. Na území pohoří stále roste Old Tjikko, jeden z nejstarších stromů na světě.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Pohořím prochází dálková turistická trasa Södra Kungsleden (Jižní Kungsleden). Navštěvovaný je švédský vodopád Njupeskär a okolí návštěvnického centra švédského národního parku.

Na západní straně masivu Fulufjälletu se nachází norské lyžařské středisko se dvěma vleky a devíti sjezdovkami, Nejdelší má 1 600 m. Poblíž také leží jedna z nejdelších norských sáňkařských drah.