Franz Xaver Süssmayr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Franz Xaver Süßmayr)
Franz Xaver Süssmayr
Narození1766
Schwanenstadt
Úmrtí17. září 1803 (ve věku 36–37 let)
Vídeň
Příčina úmrtítuberkulóza
Místo pohřbeníhřbitov svatého Marka ve Vídni
Povoláníhudební skladatel a dirigent
RodičeFranz Carl Siessmayr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Franz Xaver Süßmayr (1766 Schwanenstadt, Horní Rakousy17. září 1803 Vídeň) byl rakouský hudební skladatel.

Život[editovat | editovat zdroj]

Prvního hudebního vzdělání se mu dostalo od jeho otce, poté od roku 1779, když vstoupil na gymnasium kremsmünsterského kláštera, byl zpočátku veden jako Organista et Altista (varhaník a altista), později také jako Tenor et Violinista (tenorista a houslista). Pokud se týče vzdělání v ostatních oborech, ve kterých byl vyučován, dosáhl vzdělání, jakého bylo dopřáno jen málokterému hudebníkovi jeho doby.

V pozdějších letech jeho pobytu v Kremsmünsteru byl stále častěji zván ke komponování církevní hudby a od roku 1785 také kompozici hudby k divadelním kusům, jež byly uváděny Kremsmünsteru.

Roku 1787 skončila jeho školní léta, ale teprve v roce 1788 nacházíme záznamy o tom, že žil ve Vídni. V témže roce se pravděpodobně poprvé setkal s Mozartem, neboť se v jednom z pohřešovaných dopisů zmiňuje, že jeho opereta Der rauschige Hans, která je datována k 6. březnu 1788, vznikla „pod vedením oduševnělého, nesmrtelného Mozarta“.

Byl žákem Antonia Salieriho a podle Konstance Mozartové byl v letech 1790/1791 rovněž žákem W. A. Mozarta. Mozart s ním údajně ve svých posledních dnech diskutoval své Requiem, takže se podle různých ústních zdrojů a několika poznámek („Zettelchen“) zanechaných v partech soudí, že po Mozartově smrti requiem dokončil. Ač často kritizovaná, jsou jeho dokončení (zkomponoval/instrumentoval posledních pět částí) standardně prováděna při současných uvedeních. Od roku 1792 byl dirigentem ve vídeňském Nationaltheatru a od roku 1794 Kapellmeisteradjunkt Josepha Weigla v Kärntnertortheateru. Je považován za úspěšného skladatele vídeňského singspielu a zkomponoval přibližně 30 scénických děl. K jeho hlavním pracím patří opery Mojžíš aneb vyvedení z Egypta (Moses oder Der Auszug aus Aegypten, 1792), Zrcadlo Arkádií (Der Spiegel von Arkadien, 1794), Idris a Zanida (Idris und Zenaide, 1795) či Soliman II. (1799). Kromě toho komponoval také instrumentální hudbu, kantáty a mše.

Je pohřben na hřbitově Sankt Marxer.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • H. H. Hausner: Franz Xayer Süßmayr. Vídeň 1964
  • W. Wlcek: Franz Xaver Süßmayr als Kirchenkomponist. Disertace, Vídeň 1953, vytištěno 1978
  • Christoph Wolff: Mozarts Requiem. Geschichte, Musik, Dokumente. Mit Studienpartitur. Bärenreiter, Kassel 1991, 4. korr. Auflage 2003, ISBN 3-7618-1242-6
  • E. Duda: Das musikalische Werk F. X. Süßmayrs. 2000

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]