Franz Čižek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Franz Čižek
Narození12. června 1865
Litoměřice
Úmrtí17. prosince 1946 (ve věku 81 let)
Vídeň
Místo pohřbeníVídeňský ústřední hřbitov
Alma materAkademie výtarných umění ve Vídni
Povolánípedagog výtvarné výchovy
Znám jakozakladatel dětské výtvarné výchovy a průkopník kinetického uměni
OvlivněnýFranz Rumpler
Josef Matyáš Trenkwald
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Franz Čižek (12. června 1865 Litoměřice17. prosince 1946 Vídeň) byl malíř, designér, učitel umění. Byl jedním z průkopníků kinetického umění.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Čižek studoval v letech 1885 až 1895 na Akademii výtvarných umění ve Vídni u Franze Rumplera a Josefa Matyáše Trenkwalda. V letech 1897 až 1903 vyučoval kreslení na Schottenfelder Realschule a na své vlastní umělecké škole. Od roku 1903 vyučoval na vídeňské uměleckoprůmyslové škole. V roce 1904 byl jmenován ředitelem oddělení experimentování a výzkumu na vídeňské škole užitého umění. Někteří z jeho žáků se stali asistenty pedagoga pro dětské výtvarné kroužky. Do mezinárodního povědomí se Čižek dostal prostřednictvím výtvarných kroužků pro mládež, jejichž výstavy byly od 20. let 20. století k vidění také v Anglii, USA, Jižní Africe a Indii.

Posmrtné uznání[editovat | editovat zdroj]

Čižek byl pohřben na vídeňském ústředním hřbitově ve skupině 14C, hrob č. 13. Na náhrobku je popsán jako průkopník umění mládeže. Má zde čestný hrob po dobu trvání hřbitova. Ve Vídni je po něm pojmenováno náměstí – Cizekplatz.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Franz Čižek na německé Wikipedii a Franz Cižek na anglické Wikipedii.

  1. KAISER, Maximilian. Der Schritt in den Raum: Plastiken und Architekturutopien der Avantgarde im Wien der Zwischenkriegszeit. utheses.univie.ac.at [online]. [cit. 2022-03-02]. Dostupné online. (německy) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Franz Cizek. Pionier der Kunsterziehung (1865–1946). Ausstellungskatalog. Historisches Museum der Stadt Wien, 20. Juni bis 3. November 1985.
  • KAISER, Maximilian. Der Schritt in den Raum: Plastiken und Architekturutopien der Avantgarde im Wien der Zwischenkriegszeit. Vídeň, 2010 [cit. 2022-03-02]. 114 s. Diplomová práce. Univerzita Vídeň. Vedoucí práce Bogner Dieter. Dostupné online. (německy)
  • Kelly, Donna Darling. Uncovering the History of Children's Drawing and Art. Greenwood Publishing Group, 2004:84.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]